U trendu

„Bombardovanje SRJ polazište mnogih današnjih sukoba“

Zamenik predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Saveta Federacije (gornjeg doma ruskog parlamenta) Andrej Klimov izjavio je danas da je NATO bombardovanje SRJ 1999. postalo polazna tačka mnogih sukoba, uključujući i onaj u Venecueli.

Klimov se tom ocenom oglasio putem video linka Moskva – Beograd, uspostavljenog povodom sednice radne grupe za zaštitu državnog suvereniteta.

Prema njegovim rečima, sednica se održava na dan koji je značajan u istoriji međunarodnih odnosa.

„Pre tačno 20 godina, prvi put od okončanja Hladnog rata, NATO se približio granicama Rusije prijemom tri nove članice – Mađarske, Poljske i Češke“, kazao je Klimov na sednici koja je u Beogradu prenošena pod nazivom „20 godina od nezakonite intervencije NATO na Jugoslaviju“, a na kojoj je govorio i ministar za inovacije Nenad Popović.

Na skupu u organizaciji ruskog Saveta Federacije, Klimov je ocenio da je bombardovanje SRJ potkopalo Helsinšku deklaraciju kojom su uspostavljeni principi mirnog međunarodnog poretka u Evropi.

„Taj de fakto rat koji je vođen na evropskom kontinentu otvorio je Pandorinu kutiju i vodio je različitim promenama povezanim sa prisilnim uređivanjem državnih granica. Čak i sada, kada zemlje članice NATO pozivaju na vojno rešenje sukoba u zemljama poput Venecuele“, naveo je Klimov.

U moskovskom studiju između ostalih bili su i izvršni direktor Sveruske društvene organizacije Društvo razvoja ruskog istorijskog prosvetljenja Leonid Rešetnjikov, predsednik Odbora Saveta Federacije za socijalnu politiku, rukovodilac grupe za saradnju Saveta Federacije sa Skupštinom Srbije Valerij Rjazanski i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Rešetnjikov je takođe ocenio da je bombardovanje bilo pokušaj da se otcepi Kosovo i sruši SRJ.

„Taj zadatak još postoji, pokušavaju da ga reše svim silama, prljavim pritiscima i nepravdom“, rekao je on.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da se danas jasno vidi da osnovni cilj bombardovanja SRJ nije ispunjen jer Kosovo je srpsko.

Popović je dodao da je Kosovo danas Srbija između ostalog zahvaljujući i naporima Rusije koja nije dozvolila izmene Rezolucije 1244.

Na skupu su govorili i bivši ministar spoljnih poslova Živadin Jovanovih, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Miliovan Drecun, poslanici Jovan Palalić i Božidar Delić, direktor Instituta za evropske studije Miša Đurković.

Od njih se takođe moglo čuti da je cilj bombardovanja bio teritorijano umanjenje Srbije, te da je taj traumatičan i težak događaj postavio presedan za bombardovanje Iraka, Libije i Sirije.

General Vojske SRJ koji je u vreme bormbardovanja bio na KiM Božidar Delić ocenio je kao loše to što je Srbija prihvatila američke podatke o dejstvovanju na Srbiju. Dodao je da treba da se zna da te podatke treba pomnožiti sa deset.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar