najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bombu u ruski avion postavio mehaničar čiji je rođak u IS?

Mehaničar aviokompanije “Edžipt er”, čiji se rođak pridružio Islamskoj državi (IS) u Siriji, osumnjičen je da je postavio bombu u ruski putnički avion koji je raznet iznad Egipta krajem oktobra, tvrde izvori bliski istrazi.

Za sada je Egipat javno saopštio da nije pronašao dokaze da su teroristi oborili avion “Metro džeta”, koji se srušio na Sinajskom poluostrvu nakon što je poleteo sa aerodroma u Šarm al-Šeiku pri čemu je poginulo svih 224 putnika i članova posade, prenosi Rojters.

Visoki bezbednosni zvaničnik egipatske aviokompanije porekao je da je bilo ko od zaposlenih u “Edžipt eru” uhapšen ili osumnjičen, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Egipta su takođe rekli da niko iz te kompanije nije uhapšen.

Međutim, izvori koji su odbili da budu imenovani zbog osetljivosti tekuće istrage, rekli su da je mehaničar priveden, kao i dva aerodromska policajca i radnik službe za prtljag koji su osumnjičeni da su mu pomogli da unese bombu u avion.

Nijedna od te četiri osobe do sada nije krivično gonjena, rekli su izvori Rojtersu.

“Islamska država je, saznavši da jedan od njenih pripadnika ima rođaka koji radi na aerodromu, toj osobi poslala bombu u torbi”, rekao je jedan od tih izvora, dodavši da se rođak osumnjičenog pridružio Islamskoj državi u Siriji pre godinu i po dana.

“Rečeno mu je da ništa ne pita i da unese bombu u avion”, navodi isti izvor.

Rusija i zapadne zemlje su odavno izrazile uverenje da se ruski avion srušio nakon što je eksplodirala bomba koja se nalazila u letelici, ali Egipat tvrdi da nije pronašao nijedan dokaz o takvom uzroku.

Bilo kakve formalne optužbe ili potvrda egipatskih zvaničnika da je bomba oborila ruski avion mogle bi da primoraju Egipat da plati odštetu porodicama žrtava, navodi britanska agencija.

Avionska nesreća dovela je u pitanje težnje Egipta da iskoreni islamistički ekstremizam i ugrozila turističku industriju te zemlje.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike