U trendu

Bon: Štrajkovi zbog penzione reforme u Francuskoj u utorak omešće javni prevoz

PARIZ – Javni prevoz u Francuskoj biće u velikoj meri u prekidu u utorak zbog štrajka sindikata koji protestuju zbog vladinog plana promene penzionog sistema, izjavio je danas francuski ministar saobraćaja Kleman Bon.

„Biće to težak, veoma težak dan za javni prevoz… Očekujemo velike poremećaje“, rekao je Bon na LCI TV, preneo je Rojters.

On je dodao da je vlada ostala otvorena za razgovore sa sindikatima, ali je i istakao da vlada neće odstupiti od promene koju je predložio predsednik Francuske Emanuel Makron – povećanje starosne granice za odlazak u penziju za dve godine na 64.

„Srce reforme se neće promeniti“, rekao je on.

Vlada želi da postepeno povećava starosnu granicu za penzionisanje za tri meseca godišnje od septembra do 2030. godine

Od 2027. godine radnici će morati da imaju plaćene doprinose za preko 43 godine rada, a ne kao do sada za 42 godine kako bi dobili punu penziju.

Sindikati, uključujući umereni sindikat CFDT, su ujedinjeni protiv reforme i obećali su da će nastaviti štrajkove i demonstracije dok vlada ne odustane od svojih planova.

Oni su organizovali prvi veliki protest 19. januara kada je više od milion ljudi protestovalo protiv reforme širom zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar