U trendu

Borcu za istinu i pravcu, Dragu Pilselu, prete smrću

ZAGREB – Uglednom hrvatskom novinaru Dragiu Pilselu, koji javno kritikuje ustaštvo u Hrvatskoj i zalaže se za procesuiranje zločina nad srpskim stanovništvom, upućene su pretnje smrću koje je prijavio policiji.

Pilsel je na portalu Autograf objavio da je pretnje smrću dobio tokom dvonedeljne kampanje uvreda i pretnji koja je protiv njega vođena na Fejsbuku.

„Nakon što mi je u petak 17. avgusta poslata poruka u kojoj ustaša drži zaklanu glavu Srbina, bio sam primoran da pozovem policiju koja je došla u moj dom“, kaže Pilsel.

Dodao je da je pretnje smrću novinarima policija dužna da se obrati Državnom tužilaštvu po službenoj dužnosti.

Takođe, Pilsel kaže da je o svemu obavestio predsednika Hrvatskog novinarskog društva.

U policiji su nezvanično potvrdili da su primili prijavu zbog pretnji i pokrenuli kriminalističku istragu ali nisu želeli da daju više pojedinosti.

Pilsel je rekao da su napadi počeli nakon što ga je Andrija Hebrang 3. avgusta prozvao i optužio, posredstvom novinarke Andree Latinović na portalu Direktno.hr, za „zagađivanje medijskog prostora“, da je „falsifikator gubitničke strane“, da „konstruiše laži“, da je „simpatizer agresorske vojske“, da „čini zločin prema istini“ …

„To su teške klevete i uvrede kazane s namerom da me obeleže kao neprijatelja Hrvatske“, jasan je Pilsel.

Isto veče, nakon tih Hebrangovih uvreda i kleveta, Pilsel kaže da je protiv njega počela nova i, od kada imam profil na Fejsbuku, najžešća kampanja uvreda i pretnji.

Pilsel je objasnio da je Hebrang reagovao na konferenciju za štampu koju su on predsednica Documente Vesna Teršelič održali u petak 3. avgusta u prostorijama Kuće ljudskih prava u Zagrebu u vezi s neprocesuiranim zločinima u selima Komić i Poljicima kod Udbine.

Inače, ovaj borac za istinu i pravdu, čovek koji smatra da Hrvatska treba da se izvini za zločine koje su počinile ustaše, potom je gestapoovaca i ustaša, a njegov otac je bio telohranitelj Ante Pavelića.

Njegova porodica je Pavelića spasla sigurne smrti, igrom sudbine, baš u gradu Judenburgu, stecištu Jevreja koje je Pavelić izmasakrirao na teritoriji NDH.

Njega su kao dete učili ustaškim koračnicama.

Isti taj čovek je 1995. godine sopstvenim rukama sahranjivao Srbe u Hrvatskoj čije je živote odneo zločinački pir „Oluje“ koji se danas u našem komšiluku slavi kao Dan pobede.

Istom tom čoveku u Hrvatskoj od tada psuju majku i žele smrt, a on ima samo jednu poruku: „Neću prestati da se borim za istinu dok sam živ“.

Pilsel je novinar i teolog, pisac, borac za istinu o zločinima koje su počinile ustaše u Drugom svetskom ratu i zločinima počinjenim nad Srbima u „Oluji“, potomak ustaške porodice, antifašista, Hrvat.

U nedavnom intervjuu Blicu je govorio o svemu tome, ustaštvu, detinjstvu, porodici, njegovoj ličnoj katarzi, papi Franji, borbi za istinu i pravdu, stigmatizaciji, ali i odnosima Srba i Hrvata danas, političarima koji nas guraju nazad, raspirivanju mržnje, povampirivanju duhova prošlosti…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.