U trendu

Borel o Bregzitu: Na Britaniji konačna odluka, ima dve opcije

BEOGRAD – Britanci treba konačno da odluče šta žele sa Bregzitom, poručio je danas ministar za spoljne poslove, EU i saradnju Španije Žozep Borel uz ocenu da su pred Velikom Britanijom dve opcije: da napusti EU bez sporazuma sa Briselom ili da odloži izlazak dok se ne pronađe novo rešenje.

„O Bregzitu treba da se odluči jednom za svagda. Više od dve godine budućnost EU gledamo ‘kroz retrovizor’ i diskusiju o prošlosti, što nije dobro jer imamo brojne probleme sa kojima treba da se suočimo u sadašnjosti“, rekao je Borel odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji sa srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Borel je izrazio žaljenje zbog odluke Ujedinjenog kraljevstva da napusti EU, ali i zbog što je britanski parlament ponovo odbio sporazum o Bregzitu koji je britanska premijerka Tereze Mej postigla sa zvaničnim Briselom, budući da je, kako je rekao, EU bila vrlo fleksibilna u naporima da se postigne sporazum koji bi bio podrža u parlamentu.

Španski šef diplomatije je podsetio na izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da više neće biti pregovora o Bregzitu i da konačnu reč o tome moraju da daju Britanci.

Na konstataciju novinara da su se stvari u britanskom parlamentu zakomplikovale i pitanje da li očekuje nove pozicije Brisela po pitanju Bregzita, Borel je naveo da Evropa može samo da ‘sedi i čeka’ odluku Velike Britanije pred kojom su, kako je naveo, dve opcije.

Ili da izađu bez dogovora sa EU ili da odlažu Bregzit kako bi dobili na vremenu što, smatra Borel, nema mnogo smisla.

„Koliko će to odlagati, to je pitanje koje treba da postave sami sebi i očekujemo njihov odgovor sa velikom zainteresovanošću“, kazao ješpanski ministar.

Izrazio je nadu da Velika Britanija neće doneti odluku da izađu bez dogovora već da će izaći sa predlogom za novo rešenje koje će dovesti do sporazumnog izlaska iz EU.

„Za to im je potrebno više vremena. Ostalo im je samo 15 dana, nećemo uspeti da izdogovaramo ništa drugačije magično rešenje“, kazao je Borel.

Ukazao je da se sada postavlja se pitanje da li je Velika Britanija još član EU i da li će podneti kandidature za predstojeće evropske izbore.

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da očekuje da Velika Britanija što pre napusti EU.

„Samo se nadam da će morati da prođu sve ono što mi sada prolazimo kao kandidat, ako budu rešili da se ponovo učlane“, rekao je Dačić.

Britanski parlament sinoć je ponovo ubedljivom većinom odbacio sporazum o Bregzitu, koji je britanska premijerka Tereza Mej postigla sa zvaničnim Briselom.

Mejovoj je nedostajalo čak 149 glasova za usvajanje sporazuma, jer se 391 poslanik negativno izjasnio o predlogu sporazuma premijerke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.