U trendu

Borelj: Nadam se da će sastanak biti produktivan

BRISEL – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj izrazio je očekivanje da će današnji sastanak, u okviru nove runde dijaloga između Beograda i Prištine, biti produktivan.

Borelj je uoči početka sastanka novinarima rekao da je dobro da je ponovo održan sastanak pre letnje pauze, jer je očuvanje redovnih kontakata između Beograda i Prištine od ključnog značaja za međusobnu normalizaciju odnosa.

“Nastavićemo danas pregovore o ostvarenim pomacima i narednim koracima, a očekujem od obe strane da pristupe sastanku na konstruktivan i pragmatičan način”, izjavio je Borelj.

Kako je naglasio, dve strane moraju konačno da zatvore poglavlje bolne prošlosti i da sprovedu sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, kao i da zajedno rade na evropskoj budućnosti za njihove građane, koja je, napominje, važnija od prošlosti.

“Moramo da gledamo napred, a to je evropska perspektiva”, poručio je Borelj.

Za ambicije Beograda i Prištine je, kako naglašava, važno da napreduju na planu evropske agende, ali i zbog stabilnosti i ekonomskog napretka celog regiona Zapadnog Balkana.

“Nadam se da će sastanak biti produktivan i da ćemo moći preduzeti neke korake napred u ovom dijalogu na kraju sastanka”, rekao je Borelj, dodajući da bi sastanak trebalo da traje nekoliko sati, zavisno od raspoloženja učesnika.

Naveo je i da je ovo drugi sastanak između Beograda i Prištine od izbora Aljbina Kurtija za kosovskog premijera, kao i da prvi sastanak nije bio naročito produktivan.

Na sastanku učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, uz posredovanje Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Borelj je na početku konferencije za novinare izrazio saučešće vladama i narodu u Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu, kao i svima onima koji su pogođeni poplavama koje su zahvatile centralnu i zapadnu Evropu proteklog vikenda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.