U trendu

Borelj: Ponovo su otvoreni pregovori sa Iranom

BERLIN – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da veruje da je bilo dovoljno napretka tokom konsultacija o iranskom nuklearnom programu između njegovog izaslanika Enrikea More i iranskih zvaničnika u Teheranu ove nedelje.

„Prošlo je bolje nego što se očekivalo – pregovori su bili u zastoju, a sada su ponovo otvoreni“, saopštio je Borelj novinarima na sastanku ministara spoljnih poslova G7 u Nemačkoj, prenosi Rojters.

Pregovori o nuklearnom sporazumu iz 2015. između Irana i svetskih sila su zaustavljeni u martu ove godine, uglavnom zbog insistiranja Teherana da Vašington ukloni Iransku revolucionarnu gardu sa liste terorističkih organizacija.

Ovim sporazumom bi Iran trebao da se obaveže da će ograničiti svoj nuklearni program u zamenu za skidanje sankcija koje su mu uvedene.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je da je Morina poseta bila „prilika da se fokus stavi na inicijative za rešavanje preostalih pitanja i da je dobar i pouzdan sporazum nadohvat ruke, ako SAD donesu ispravnu političku odluku i počnu da ispunjavaju svoje obaveze“, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar