U trendu

Borelj posetio Iran, razgovaraće o nuklearnom programu

TEHERAN – Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj sastao se danas sa visokim diplomatom Irana, izvestila je iranska državna televizija o njegovoj poseti Teheranu koja je deo nastojanja EU da reši nesporazum Irana i SAD oko ponovnog uspostavljanja Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije.

Dvojica neimenovanih zvaničnika, jedan iranski i jedan evropski, izjavili su Rojtersu uoči Boreljove posete Teheranu da „preostaje da se reše dva pitanja, od kojih je jedno o sankcijama koje su SAD uvele Iranu“.

Francuska je u petak pozvala Teheran da iskoristi Boreljovu posetu da obnovi sporazum dok je to još moguće, navodi Rojters.

Vlasti SAD su ranije u junu ove godine saopštile da čekaju konstruktivan odgovor Irana o „oživljavanju“ sporazuma iz 2015, prema kojem je Iran ograničio svoj nuklearni program u zamenu za oslobađanje od ekonomskih sankcija, a iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian pozvao je prošle nedelje Vašington, koji je izašao iz sporazuma, a zatim uveo sankcije Teheranu tokom Trampove administracije 2018, da „bude realan“, prenosi Rojters.

Postojali su izgledi da plan akcije bude postignut u martu ove godine kada je EU, koja koordinira pregovore, pozvala ministre zemalja koje učestvuju u sporazumu na sastanak u Beču na kom je trebalo da ga utvrde nakon 11 meseci indirektnih razgovora između Teherana i administracije američkog predsednika Džoa Bajdena.

Razgovori su, međutim, tada zaustavljeni uglavnom zbog insistiranja Teherana da Vašington ukloni Islamsku revolucionarnu gardu sa svoje liste stranih terorističkih organizacija, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar