U trendu

Borelj poziva na nastavak dijaloga

BRDO, 6. oktobra ( Tanjug) – Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da je srečan što je došlo do prevazilaženja problema na severu Kosova i pozvao na nastavak dijaloga i prevazilaženje razlika.

„Što se tiče Srbije i Kosova, srećan sam što vidim da smo poslednjih dana prevazišli neke poteškoće na granici, na severu Kosova, a sada moramo da nastavimo proces dijaloga kako bismo rešili probleme među zemljama kandidatima. Na putu ka Evropi, razlike moraju da se ostave po strani i da se nastavi sa reformama“, poručio je Borelj.

Borelj je dolazaći na samit EU Zapadni Balkan naglasio važnost kredibiliteta procesa proširenja EU na Zapadni Balkan.

„Na ovom sastanku moramo dati verodostojan signal nastavku procesa proširenja, ali ovo je dvosmerna ulica. S jedne strane, kandidati moraju da nastave reforme i da ostave po strani svoje razlike. Sa naše strane, države članice i institucije Evropske unije moraju da ispune svoje obaveze“, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU dodaje da će samit EU Zapadni Balkan biti i prilika da se razgovara o bezbednosnim i spoljnopolitičkim pitanjima.

On je pozvao na usklađivanje spoljne politike Zapadnog Balkana sa EU, a u cilju bolje koordinacije u suocavanju sa zajedničkim izazovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.