U trendu

Borelj: Upoznaću lidere EU o situaciji na KiM

BRISEL – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da će danas na samitu u Briselu lidere EU informisati o tenzijama na Kosovu i Metohiji.

“Znate da smo poslednjih dana imali mnogo tenzija na severu Kosova. Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka u Prištinu i Beograd. Upoznaću lidere o situaciji i pokušaju da se situacija smiri i da se vratimo dijalogu. To je jedini način da se obezbedi evropska budućnost Kosova i Srbije“, rekao je Borelj uoči današnjeg sastanka.

On je istakao da je od apsolutne važnosti da nemiri prestanu, da se prekinu barikade, da se vrate smirenost i diskusija, kako je rekao, „oko predloga koji smo stavili na sto da bi se našlo trajno i koherentno rešenje za tenzija između Prištine i Beograda”.

Borelj je takođe najavio da se očekuje da lideri potvrde kandidatski status Bosne i Hercegovine.

“Ovo treba da bide dobra prilika za lidere BiH za rade na reformama”, naveo je Borelj i dodao da je ovo veoma važan korak i za BiH i za ceo region.

Lideri EU će se danas sastati u Briselu gde će razmatrati i rat u Ukrajini, pitanja vezana za energetiku i ekonomiju, bezbednost, odbranu, spoljne odnose.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.