U trendu

Boris Džonson: Mnogo vremena treba da se svima izvinim

Novi britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson odbio je danas da se izvini zbog uvredljivih izjava koje je dao o raznim svetskim liderima u prošlosti, ali je dobio podršku najbližeg britanskog saveznika SAD na komplikovanom putu izlaska zemlje iz Evropske unije.

Džonson je danas primio državnog sekretara SAD Džona Kerija u Londonu i tom prilikom je rekao da ljudi slobodno mogu da „prebiraju“ po njegovim prošlim izjavama ali da bi „suviše dugo trajalo“ da se izvini svima koji su možda bili uvredjeni njegovim brojnim ranijim nediplomatskim rečima.

On je rekao da se sada fokusira na rešavanju pitanja kao što su tekuća humanitarna kriza u Siriji i problemi u Jemenu.

Džonson je rekao da njemu to izgleda mnogo važnije nego bilo koja njegova izjava koja bi mogla da se izvuče iz 30 godina novinarstva.

Boris Džonson je jednom rekao da je očekivana predsednička kandidatkinja demokrata Hilari Klinton kao „sadistička bolničarka u mentalnoj bolnici“, ismevao je poreklo predsednika SAD Baraka Obame i napisao izuzetno vulgarne stihove o turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Keri je stao u Džonsonovu odbranu i dva puta pohvalio njegov intelekt, a takodje je istakao potpunu privrženost SAD „specijalnom odnosu“ dve zemlje.

„Nastavljamo da unapredjujemo pitanja od zajedničkog interesa i da se suočavamo sa zajedničkim izazovima“, rekao je Keri.

Dva zvaničnika će se kasnije sastati s kolegama iz Francuske, Nemačke, Italije i EU da razgovaraju o Siriji, i odvojeno s ministrima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata da razgovaraju o Jemenu.

Keri danas završava evropsku turneju posetom Londonu i prvi je strani zvaničnik u poseti Velikoj Britaniji od kada je Tereza Mej preuzela dužnost šefice britanske vlade.

Džonson će u četvrtak boraviti u Vašingtonu gde će s američkim zvaničnicima razgovarati o borbi protiv Islamske države, saopštila je danas njegova pres služba.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar