U trendu

Boris Džonson o šansama koje Bregzit daje Britaniji

Velika Britanija treba potpuno da prekine sa zakonima i propisima Evropske unije kada napusti taj blok, rekao je danas britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson navodeći da će Britanija napredovati posle Bregzita okretanjem ka globalnom tržištu. 

Džonson koji je predvodio grupu za izlazak iz EU tokom kampanje za britanski referendum 2016. godine založio se u govoru u Londonu za Britaniju posle Bregzita okrenutu svetu, koja je liberalna i globalna. 

„Bili bi ludi da prodjemo kroz proces izvlačenja iz EU a da ne iskoristimo prednost ekonomskih sloboda koje će to doneti“, rekao je Džonson. 

U svom govoru Džonson je nastojao da ohrabri glasače koji su bili za ostanak Britanije u EU ukazujući im da „Bregzit može da bude osnova za mnogo više nade nego straha“.

„Bregzit ne mora da bude nacionalni nego internacionani, ne ekonomska pretnja nego znatna šansa“, rekao je on. 

Njegov govor je prvi u nizu kojima će, kako se nada britanska vlada, ministri pokazati jedinstvo i energiju oko Bregzita posle više meseci okolišenja i različitih poruka.

Medjutim Džonsonov govor ukazao je i na podele unutar konzervativne britanske vlade oko toga kakav odnos Britanija želi da ima s EU kada napusti evropski blok u martu 2019. godine. 

EU je najveći britanski trgovinski partner i neki ministri, uključujući ministra finansija Filipa Hamonda, žele da ostanu što bliže evropskom jedinstvenom tržištu i slobodnoj carinskoj zoni. Drugi, kao što je Džonson žele potpuni prekid s EU tako da Britanija može da vodi odvojenu ekonomsku politiku i sklapa nove trgovinske sporazme širom sveta.

Za samo nešto više od godinu dana od britanskog izlaska iz EU dve frakcije se i dalje bore za nadmoć unutar britanske vlade. 

Džonson smatra da Britanija ne treba da prihvati EU pravila u zamenu za pristup njenim tržištima ukazujući da bi bilo „apsurdno ako bi morali da poštujemo zakone na koje ne možem da utičemo niti za koje možemo da glasamo“.

„Izgleda neverovatno da Velika Britanija treba da ostane privezana za detaljne propise jednog regionalnog trgovinskog bloka koji predstavlja samo šest odsto čovečanstva“, rekao je Džonson.

„Samo ponovnim uzimanjem kontrole nad našim regulatornim okvirom i našim sistemom tarifa Britanija može da sklopi nove trgovinske sporazume sa SAD i drugim zemljama, dodao je britanski šef diplomatije.

Protivnici Bregzita nisu impresionirani njegovim govorom. 

Portparol opozicione Laburističke partije Kir Tarmer rekao je da Džonsonov govor pokazuje da on želi Bregzit bez propisa gde su prava i zaštite nemarno odbačene i gde se ignorišu prednosti jedinstvenog tržišta i carinska unija.

Poslovne grupe su upozorile da bi svaka prepreka trgovini sa EU bila štetna. 

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je tvrdnja Borisa Džonsona da EU pokušava da izgradi evropsku super državu „potpuna budalaština“.

„Mi nismo Sjedinjene Američke Države. Mi smo Evropska unija koja je bogato telo zato što imamo ovih 27, 28 država“, rekao je Junker.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.