U trendu

BoĆĄnjak i Miler: Vlada nacionalnog jedinstva izlaz iz krize

PODGORICA – Potpredsednica crnogorskog parlamenta Branka BoĆĄnjak i ambasador Austrije u Podgorici Karl Miler saglasili su se danas da je jedno od mogućih reĆĄenja izlaska Crne Gore iz političke krize formiranje vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije.

Sagovornici smatraju da bi formiranje vlade nacionalnog jedinstva trebalo ozbiljno razmotriti.

BoĆĄnjak i Miler saglasili su se i da bi, usled ratnih deĆĄavanja u Ukrajini i nadolazeće ekonmske krize čije se posledice već odrĆŸavaju i na Crnu Goru, to bilo jedno od potencijalnih reĆĄnja koje bi skrenulo paĆŸnju sa izraĆŸenih razlika, na neke konkretne zadatke.

„Poput izmene izbornog zakonodavstva, sanacionih mera usled ekonomske situacije, ali i deblokade institucija sistema i intenziviranja procesa evropskih integracija, jer Zapadni Balkan, kao srce Evrope mora biti stabilan, a to se postiĆŸe integracijom ovog prostora u Evropsku uniju“, kaĆŸe se u saopĆĄtenju.

BoĆĄnjak je, kako je saopĆĄteno, istakla da međunarodni faktor treba da bude inicijator, a moĆŸda i moderator ĆĄirokog dijaloga u cilju razreĆĄavanja političke krize i deblokade institucija, kao i postizanju kompromisa.

Sagovornici su , dodaje se, razmenili glediơta na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori u kontekstu formiranja takozvane manjinske vlade, a i u kontekstu ơirih geopolitičkih deơavanja, posebno rata u Ukrajini.

“Boơnjak je iskazala sumnju da najavljena manjinska vlada, ako uopơte dođe do njenog formiranja, neće dati značajnije reformske domete, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u delu navodne bezuslovne podrơke Demokratske partije socijalista”, stoji u saopơtenju.

Boơnjak je istakla da nacionalne partije manjina treba da budu deo svake vlasti, kako bi se manjine osećale integrisanim u crnogorsko druơtvo i kako bi bio očuvan dobar multietnički sklad u Crnoj Gori.

Miler je, kako se navodi, istakao da je Austrija spremna da da doprinos intenziviranju evropskih integracija, kroz konkretne projekte koji bi doprineli upoznavanju običnog stanovniơtva, posebno u lokalnim zajednicama sa benefitima koje bi oni imali od članstva u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar