U trendu

Bošnjak i Miler: Vlada nacionalnog jedinstva izlaz iz krize

PODGORICA – Potpredsednica crnogorskog parlamenta Branka Bošnjak i ambasador Austrije u Podgorici Karl Miler saglasili su se danas da je jedno od mogućih rešenja izlaska Crne Gore iz političke krize formiranje vlade nacionalnog jedinstva sa oročenim mandatom, u kojoj bi participirale sve parlamentarne političke partije.

Sagovornici smatraju da bi formiranje vlade nacionalnog jedinstva trebalo ozbiljno razmotriti.

Bošnjak i Miler saglasili su se i da bi, usled ratnih dešavanja u Ukrajini i nadolazeće ekonmske krize čije se posledice već održavaju i na Crnu Goru, to bilo jedno od potencijalnih rešnja koje bi skrenulo pažnju sa izraženih razlika, na neke konkretne zadatke.

„Poput izmene izbornog zakonodavstva, sanacionih mera usled ekonomske situacije, ali i deblokade institucija sistema i intenziviranja procesa evropskih integracija, jer Zapadni Balkan, kao srce Evrope mora biti stabilan, a to se postiže integracijom ovog prostora u Evropsku uniju“, kaže se u saopštenju.

Bošnjak je, kako je saopšteno, istakla da međunarodni faktor treba da bude inicijator, a možda i moderator širokog dijaloga u cilju razrešavanja političke krize i deblokade institucija, kao i postizanju kompromisa.

Sagovornici su , dodaje se, razmenili gledišta na trenutnu političku situaciju u Crnoj Gori u kontekstu formiranja takozvane manjinske vlade, a i u kontekstu širih geopolitičkih dešavanja, posebno rata u Ukrajini.

“Bošnjak je iskazala sumnju da najavljena manjinska vlada, ako uopšte dođe do njenog formiranja, neće dati značajnije reformske domete, navodeći da je taj projekat kontroverzan, posebno u delu navodne bezuslovne podrške Demokratske partije socijalista”, stoji u saopštenju.

Bošnjak je istakla da nacionalne partije manjina treba da budu deo svake vlasti, kako bi se manjine osećale integrisanim u crnogorsko društvo i kako bi bio očuvan dobar multietnički sklad u Crnoj Gori.

Miler je, kako se navodi, istakao da je Austrija spremna da da doprinos intenziviranju evropskih integracija, kroz konkretne projekte koji bi doprineli upoznavanju običnog stanovništva, posebno u lokalnim zajednicama sa benefitima koje bi oni imali od članstva u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar