Bramerc: Istorija će presuditi o Miloševiću

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kazao je da će istorija presuditi da je bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević imao centralnu ulogu u podsticanju kampanje etničkog čišćenja u celoj bivšoj Jugoslaviji i da nisu u pravu oni koji tvrde da ga je Haški tribunal oslobodio krivice presudom Radovanu Karadžiću.

U autorskom tekstu za Al Džazira Balkans, Bramerc je rekao da neki predstavnici vlasti u zemljama regiona “redovno krivo tumače i ignorišu pravne i istorijske dokumente” i podsetio da je prošle sedmice bilo pokušaja da se Milošević oslobodi za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

“Neki, uključujući srpskog ministra spoljnih poslova (Ivicu Dačića), tvrde da je ranije tokom godine Medjunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju svojom osudjujućom presudom bivšem vodji bosanskih Srba Radovanu Karadžiću Miloševića oslobodio krivice. Ovi argumenti ne samo da navode na krivi put, nego su i pogrešni. Jedina osoba kojoj se sudilo u predmetu Karadžić bio je sam Karadžić”, napisao je Bramerc.

Bramerc je dodao da su tužioci Haškog tribunala predočili ogroman broj dokaza ukazujući na navodnu krivičnu odgovornost Miloševića.

“Medjutim, iako se Milošević nije suočio s konačnom presudom u sudnici, ostaju činjenice i dokazi. Čak i bez presude u krivičnom postupku, istorija će presuditi da je Milošević imao centralnu ulogu u poticanju kampanje etničkog čišćenja u celoj bivšoj Jugoslaviji”, rekao je haški tužilac.

Bramerc je dodao da napredak i pomirenje u regionu zahtevaju prihvatanje jasnih istorijskih činjenica i da “revizionizam i negiranje vode samo u izolaciju i stagnaciju”.

“Negiranje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina su danas skoro sasvim uobičajeni. Osudjeni ratni zločinci javno se slave kao heroji. Nedavne komemoracije tragičnih dogadjaja koriste se za raspaljivanje napetosti i cementiranje podela. Ti trendovi predstavljaju zabrinjavajuću sliku o tome kako ti domaći političari u celom regionu obllikuju javno mnjenje”, napisao je Bramerc.

“Države i političari u celoj bivšoj Jugoslaviji moraju izabrati da li će i dalje održavati plamen nacionalizma negiranjem istine i pretvaranjem komšija u predmete straha, ili će prihvatiti da su u prošlosti učinjene velike nepravde, privesti počinioce pravdi i krenuti zajedno napred putem prema solidarnosti i trajnom miru”, zaključio je glavni tužilac Haškog tribunala.

(Beta)

Ostavite komentar