U trendu

Bramerc: Presude Šešelju i Karadžiću do kraja godine

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da očekuje da će prvostepene presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću biti izrečene do kraja ove godine.

Predstavljajući redovan izveštaj o radu haškog tužilaštva u proteklih šest meseci, Bramerc je kazao: „Države nastale na području bivše Jugoslavije nastavljaju saradnju s Tužilaštvom i blagovremeno odgovaraju na naše zahteve za pomoć“.

Glavni tužilac nije pomenuo trenutno sporenje s vlastima Srbije oko vraćanja Šešelja u pritvor u Sheveningenu, po naredbi apelacionog veća, a na njegov zahtev.

Pozdravljajući „značajne rezultate“ u regionalnoj saradnji u krivičnom progonu počinilaca ratnih zločina, Bramerc je naznačio da se „mora više uraditi i na najkompleksnijim predmetima najvišeg prioriteta“.

Potragu za nestalima tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, Bramerc je označio kao „ključni prioritet“, jer „i dalje previše porodica koje ne znaju sudbinu svojih najmilijih“.

Predstojeća 20. godišnjica genocida u Srebrenici, biće, po Bramercu, „prilika da se setimo svih žrtava stradalih u sukobima na području bivše Jugoslavije i da pozdravimo to što preživeli ulažu izuzetne napore na izgradnji mirnije budućnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.