„Branićemo sebe i saveznike i nuklearnim sredstvima“

Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe osudili su „kontinurane destabilizujuće i provokativne akcije“ Severne Koreje, a Tramp je poručio da će Vašington sebe i saveznike braniti „punim nizom diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta kojim raspolaže“.

Tramp i Abe su razgovarali telefonom nakon što je Pjongjang u nedelju izveo najnoviju nuklearnu probu, saopštila je Bela kuća, prenosi Rojters.

„Dva lidera osudila su kontinuirane destabilizujuće i provokativne akcije Severne Koreje, potvrdila su čvrsta obećanja dve zemlje u smislu uzajamne odbrane, i obećala da će nastaviti blisku saradnju“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Tramp je, takođe, potvrdio da će Vašington braniti sebe i svoje saveznike „koristeći pun niz diplomatskih, konvencionalnih i nuklearnih kapaciteta koje ima na raspolaganju“, zaključuje se u saopštenju.

Severna Koreja izvela je u nedelju svoju šestu i najsnažniju nuklearnu probu, saopštivši da je detonirala unapređenu hidrogensku bombu za raketu dugog dometa, što je izazvalo burna reagovanja širom sveta.

Na novinarsko pitanje da li bi napao Severnu Koreju, Tramp je u nedelju, nekoliko sati nakon severnokorejske probe, kratko odgovorio: „Videćemo“.

(Tanjug)

1 komentar
  1. goran manic

    U$A! Zaštiti nas!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike