U trendu

Brat napadača iz Mančestera planirao napad na izaslanika UN?

Mlađi brat napadača iz Mančestera, Hašim Abedi, bio je „važan igrač“ u džihadističkoj ćeliji koja je planirala napad na konvoj Ujedinjenih nacija u Tripoliju, a meta je bio specijalni izaslanik svetske organizacije u Libiji Martin Kobler, piše danas britanski „Indipendent“.

Chelija čiji je Hašim Abedi bio član kovala je zaveru o napadu na šefa Misije UN za podršku u Libiji tokom posete Tripoliju ranije ove godine, prenosi „Sandej telegraf“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Ta džihadistička grupa je, navodi „Sandej telegraf“, bila pri kraju izrade eksplozivne naprave kojom je nameravala da napadne Koblera, nemačkog državljanina, i njegov konvoj u libijskoj prestonici, ali su zaveru osujetile bezbednosne snage.

Libijske antiterorističke snage uhapsile su 20-godišnjeg Hašima Abedija u utorak, dan nakon što je njegov brat Salman ubio 22 osobe razmevši se na kraju pop koncerta u Mančesterskoj areni.

Hašim je uhapšen u porodičnoj kući u Tripoliju, zajedno sa ocem Ramadanom.

Bezbednosne službe u toj severnoafričkoj zemlji kažu da su Hašima pratile više od mesec dana i da je on priznao da je znao za pogubni napad koji je njegov brat izveo u ponedeljak uveče u Mančesteru.

Ahmed bin Salem, portparol libijskih specijalnih snaga za odvraćanje, rekao je da imaju dokaz da je Hašim Abedi umešan u Daeš (Islamsku državu) zajedno sa svojim bratom.

Portparol libijskih vlasti rekao je za Bi-Bi-Si da je Hašim Abedi istražiteljima rekao da je povezan sa Islamskom državom i da „deli ideologiju sa svojim bratom“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar