Brazil: Broj poginulih posle pucanja brane povećan na 121

BRAZILIJA – Broj poginulih posle pucanja brane rudnika na jugoistoku Brazila porastao je na 121, a 226 osoba se još vode kao nestale, saopštili su danas zvaničnici spasilačke službe.

Predstavnik vatrogasne službe u brazilskoj državi Minas Žerais izjavio je da je da tela nekih žrtava verovatno nikada neće biti pronađena ispod više tona mulja koji je pogodio ruralnu oblast Brumadinjo.

On je naveo da će akcija spasavanja trajati duže od jednog meseca. Odluka o tome kada potragu treba okončati zavisiće od vremenskih i uslova na terenu.

Agencija AP podseća da od 26. januara, odnosno jednog dana posle nesreće, spasioci nisu pronašli nikog živog.

Posle pucanja brane u petak, poplavljeno je područje u blizini naselja Vilja Ferteko, što je izazvalo strah od širenja toksičkog otpada i mogućeg zagađenja životne sredine.

Za sada nije poznato šta je uzrokovalo pucanje brane. Iz predostrožnosti stanovnici okolnih sela su evakuisani.

Brana rudnika izgrađena je 1976. godine i bila je jedna od nekoliko u tom području koja se koristila za odlaganje jalovišta.

Kancelarija tužilaštva za radne sporove države Minas Žerais saopštila je pre dva dana da je zamrzla više od 800 miliona reala (219 miliona dolara) sredstava rudnika Vale, kao odštetu za žrtve fatalnog pucanja brane.

U trenutku pucanja brane stotinu radnika nalazilo se u kafeteriji koja je ostala zatrpana muljem, otpadom i vodom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike