U trendu

Brazilski sudija naložio policiji da ispita Bolsonara povodom divljanja mase u vladinim zgradama

Vrhovni sud Brazila naredio je danas federalnoj policiji da pribavi svedočenje bivšeg predsednika države Žaira Bolsonara u sklopu istrage povodom napada pobunjene mase na vladine zgrade u Braziliji, 8. januara ove godine.

Sudija Aleksandre de Moraes dao je federalnoj policiji 10 dana da ispita bivšeg predsednika, po nalogu iz kancelarije glavnog državnog tužioca.

Hiljade pristalica Bolsonara, ubeđenih da su izbori na kojima je on izgubio od levičara Lule da Silve bili namešteni, upali su u predsedničku palatu, Vrhovni sud i Kongres i naneli ogromnu štetu tim zgradama – nedelju dana pošto je Da Silva preuzeo predsedničku funkciju.

Lula je sa malom prednošću pobedio tvrdog desničara Bolsonara u drugom krugu predsedničkih izbora u oktobru 2022. godine.

Bolsonaro nikada nije eksplicitno priznao da je izgubio izbore i sejao je sumnju u brazilski sistem elektronskog glasanja.

Bolsonaro je tokom napada bio u SAD, na Floridi, ali tužioci žele da znaju da li je on ohrabrivao svoje pristalice da prave haos. Njih stotine su u pritvoru, čekajući suđenja, a stotine su oslobođene.

Bivši predsednik se suočava i sa drugim pravnim nevoljama nakon što je otišao sa funkcije, uključujući tri neprijavljena dijamanta koja je dobio iz Saudijske Arabije dok je bio predsednik.

Bolsonaro poriče odgovornost u svim ovim slučajevima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar