„Bregzit“ će biti spoveden, po planu vlade

Britanski premijer Tereza Mej najavila je danas da će izlazak zemlje iz Evropske Unije biti u potpunosti sproveden, uzvrtivši tako kritičarima koji prete da će blokirati taj proces u parlamentu.

Vladin plan da do kraja marta započne dvogodišnji proces „bregzita“ doveden je u pitanje prošle nedelje, kada je britanski Visoki sud odlučio da o toj odluci mora biti konsultaovan parlament. Mej je rekla da je uverena da će ta sudska odluka biti poništena na Vrhovnom sudu.

Ona je u članku objavljenom u „Sandi telegrafu“ najavila da će se odupreti svakom pokušaju da izmeni svoj pristup „bregzitu“, za koji se na referendumu u junu izjasnila većina Britanaca, prenosi Rojters.

„Narod je doneo odluku i to je učinio odlučno. Na vladi je odgovornost da se baci na posao i taj nalog u potpunosti ispuni“, napisala je ona.

Mej je dodala da bi otkrivanje vladine strategije za pregovore o napuštanju Unije oslabilo britansku pregovaračku poziciju.

Članovi parlamenta koji žale zbog ishoda referenduma „treba da prihvate šta je narod odlučio“, istakla je Tereza Mej.

Šef najveće opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je ranije da će pokušati da blokira početak pregovora o „bregzitu“ ako se vlada ne prihvati njegove zahteve u vezi sa tim procesom.

Pored toga, Najdžel Faraž, lider UKIP-a, stranke koja se najviše zalagala za napuštanje EU, upozorava da, ukoliko građani Britanije pomisle da će biti prevareni, „tada ćemo videti politički gnev kakav niko od nas u svom životu nije video u ovoj zemlji“.

Rojters ukazuje da britanski parlament, teorijski, može da blokira „bregzit“, jer je većina poslanika na referendumu podržavala ostanak u EU, mada su mnogi najavili promenu stava, u skladu sa ishodom glasanja.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike