U trendu

Bregzit je uvod u krizu nalik onoj iz 2008.

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju je izazvala krizu na finansijskim tržištima nalik globalnoj finansijskoj krizi iz 2007. i 2008. godine, izjavio je američki milijarder Džordž Soroš u obraćanju Evropskom parlamentu u Briselu.

„Kriza se odvija usporeno, ali će je Bregzit rasplamsati. Verovatno će povećati deflatorne pritiske koji već preovlađuju“, izjavio je Soroš, a prenosi njujorška agencija „Blumberg“.

Bankarski sistem kontinentalne Evrope se, kako kaže, nije oporavio od finansijske krize i sada će se naći pred ozbiljnim testom.

„Znamo šta mora da bude urađeno. Nažalost, političke i ideološke nesuglasice unutar evrozone su stale na put korišćenju Evropskog stabilizacionog mehanizma kao podrške“, istako je Soroš.

Pre održavanja referenduma u Britaniji, Soroš je upozorio da bi funta mogla da padne za preko 20 odsto prema dolaru ukoliko Britanija izglasa izlazak iz Unije.

Posle referenduma i iznenađujuće odluke Britanije da istupi iz Unije, funta je pala na 31-godišnji najniži nivo.

Nakon poslednje finansijske krize, evrozona je, prema rečima Soroša, zaostajala za drugim regionima u globalnom oporavku zbog restriktivnih fiskalnih politika.

Soroš je svetskoj javnosti postao poznat pre više od 20 godina kada je njegov „Soroš menadžerski fond“ 16. septembra 1992. stavio ulog od oko milijardu dolara na kladionicu, kladeći se da će centralna banka Engleske morati da devalvira britansku funtu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar