U trendu

Bregzit plod očekivanja Britanaca da će ograničiti priliv i prava imigranata iz EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas za poljske medije u Briselu da su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije jer ona nije mogla da izadje u susret njihovim očekivanjima da se ograniči sloboda kretanja i zapošljavanje miliona Evropljana.

„Glavno očekivanje Britanaca bilo je da ograniče slobodu kretanja ljudi. Ne moram Poljacima da objašnjavam šta bi to značilo u praksi. To što nismo dali pristanak da Britanci ograniče prava imigranata koji borave u Velikoj Britaniji, bio je jedan od glavnih povoda za poraz na referendumu“, kazao je Tusk, a prenosi poljska televiziji TVN24.

Predsednik ES, bivši poljski premijer, odgovorio je tako na optužbe poljske vlade i lidera vladajuće evroskeptične konzervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog da su Evropska komisija i on lično krivci za Bregzit, jer nisu učinili dovoljno da Veliku Britaniju zadrže.

„Svaka bolja ponuda za Britance morala bi da, kao prvo, sadrži kršenje evropskih propisa, a kao drugo, i što je još važnije, i zemljotres u životima i kršenje interesa miliona Evropljana, pre svega Poljaka. Oni koji ne razumeju šta se desilo, bolje da ne komentarišu, pa čak i kada su lideri političkih stranaka“, kazao je Tusk.

Predsednik ES naglasio je da ako je on odigrao mračnu ulogu u Bregzitu jer nije izašao u susret tim očekivanjima Britanaca oko zabrane dolaska gastarbajtera iz zemalja EU, da je u tom slučaju još tmurniju ulogu odigrala vlada poljske premijerke Beate Šidlo.

U pregovorima s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom pred referendum oko prava najmanje oko 800.000 Poljaka u Velikoj Britaniji, zvanična Varšava oštro je zastupala stav da je sloboda kretanja i zapošljavanja u EU neprikosnovena i da se od nje ni po koju cenu ne može odustati.

I sada nakon britanskog referenduma i ostali evropski zvaničnici ponavljaju da su jedinstveno tržište i slobodan tok ne samo roba i kapitala već i ljudi povezani i da se ne može ograničiti nijedna od tih sloboda, i da Velika Britanija ne može da bira iz jelovnika samo ono što se njoj svidi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.