U trendu

Bregzit: Poslanici glasaju o odlaganju izlaska iz EU

LONDON – Poslanici britanskog parlamenta glasaće danas o potencijalnom odlaganju Bregzita čime će premijerka Tereza Mej dobiti i treću priliku za usvajanje plana za izlazak iz EU.

Ako ovaj predlog bude usvojen, oni će od Evropske unije tražiti dozvolu da odlože Bregzit za period posle 29. marta.

Reč je o koraku koji sledi nakon što su poslanici sinoć glasali protiv strategije da iz EU izađu bez plana za Bregzit.

Premijerka Mej će po treći put pokušati da dobije podršku za svoj plan sa EU sledeće nedelje, ali datum još nije utvrđen, prenosi BBC na srpskom.

EU je saopštila da postoje dva načina na koje Velika Britanija može da napusti Uniju – sa ili bez dogovora, dodajući da su spremni na oba ishoda.

Britanska vlada je saopštila da bi moglo da dođe do odlaganja Bregzita na kraći ili duži period, u zavisnosti od toga da li će poslanici podržali postojeći sporazum o povlačenju do 20. marta – dan pre sledećeg samita EU.

Ako poslanici odobre plan Tereze Mej pre samita u Briselu, onda će produženje trajati do 30. juna.

Međutim, Mej je upozorila da će, ako sporazum – koji je dva puta odbačen ubedljivom većinom – ne bude usvojen, biti potrebno odlaganje na duži period.

„Ne mislim da bi to bio dobar ishod“, rekla je Mej.

„Međutim, parlament mora da se suoči sa posledicama odluka koje je doneo“, ukazala je Mej.

Tokom neizvesne noći u sredu, poslanici su prvo glasali o amandmanu kojim bi Velika Britanija izašla iz EU bez dogovora.

Time je prvobitni predlog vlade – koji je predviđao da Velika Britanija ne bi trebalo da napusti EU bez sporazuma 29. marta – promenjen u poslednjem trenutku.

Vlada je želela da zadrži kontrolu, ali, kako se konstatuje, ta taktika nije uspela. Ministri su glasali protiv ovog predloga pa mnogi tvrde da je Mej izgubila kontrolu nad strankom.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike