U trendu

Bridlav: Ulazak Crne Gore u NATO nije pretnja nikome već suvereni izbor

Bivši vrhovni komandant savezničkih snaga NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav, istakao je u Bratislavi da ulazak Crne Gore u NATO nije nikakva pretnja već jednostavno odluka suverene države da sama odabere svoj put.

„NATO je alijansa zemalja koje žele da budu u NATO. Proslavljam to što su vrata NATO otvorena i što će kroz njih već početkom juna proći Crna Gora. Ne vidim to kao pretnju nego kao odluku suverenih zemalja da odaberu svoj put“, kazao je Bridlav u intervjuu koji danas objavljuje slovačka agencija TASR.

Bridlav, koji je u Bratislavi boravio od 26. do 28. maja na medjunarodnoj konferenciji o bezbednosti GLOBSEC, ocenio je medjutim, da su odnosi NATO sa Rusijom koja na proširenje i ulazak Crne gore gleda kao na pretnju, najgori od vremena Hladnog rata.

„A što uznemiruje još više, neprestano se pogoršavaju. Ako nešto ne uradimo da to sprečimo biće još gore“, kazao je američki general.

Filip Bridlav izjavio je da su preterane bojazni Evrope od novog američkog predsednika Donalda Trampa iako, kako je dopustio, ni u SAD niko za sada u potpunosti ne razume u kakvom smeru će Tramp krenuti.

„Ono što vidim na našem predsedniku a sasvim sigurno kod njegovih najvažnijih saveznika i u našem kongresu jeste snažna podrška razumevanju i vrednostima Evrope i NATO“, rekao je Bridlav.

Američki general veruje u mogućnost pobede nad Islamskom državom, medjutim, upozorio je da ona ne može da se porazi isključivo vojnim sredstvima.

„Možemo da krećemo u vojne operacije u ovom stoleću i u sledećem ali ako vojne operacije budu jedino što ćemo uraditi, Islamsku državu nećemo poraziti. Proširiće se i nicaće na drugim mestima. Ako vojno porazimo Islamsku državu u Iraku i Siriji  proširiće se u ostatak sveta. I da. Biće više terorista koji će se vraćati u naše zemlje“, rekao je slovačkoj agenciji Bridlav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.