U trendu

„Brine nas Putin, jer NATO ne želi novi hladni rat“

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da je objava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju „deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara“.

„Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je danas ocenio da je Putinov govor u skladu sa „šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine“.

„Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu „raketa za raketu, oružje za oružje, već – odgovara“.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)