U trendu

Brinu me „veoma opasni savezi“ na samitu G20

Papa Franja je danas izjavio da ga samit Grupe 20 (G20) u Hamburgu „zabrinjava“, zbog potencijalnih „veoma opasnih saveza“ između svetskih lidera, sa naročito štetnim posledicama po migrante.

„Brinem zbog veoma opasnih saveza između sila koje imaju iskrivljenu verziju sveta: Amerika i Rusija, Kina i Severna Koreja, (predsednik Rusije Vladimir) Putin i (sirijski predsednik Bašar al) Asad zbog rata u Siriji“, rekao je papa u intervjuu za italijansku „Republiku“, prenosi AFP.

On je naveo da je migracija veliki problem danas i da ga samit G20 posebno brine jer najviše pogađa migrante.

„Opasnost se odnosi na imigraciju. Naš glavni i, nažalost sve veći problem u svetu danas su siromašni, slabi, isključeni, među kojima su migranti. Zato me brine G20: Najviše pogađa migrante“, rekao je on, ukazujući na zemlje koje se „plaše invazije migranata.“

Govoreći o Evropi, „najbogatijem kontinentu u celom svetu“, koji se suočio sa prilivom stotina hiljada migranata i izbeglica od 2015. godine, papa je upozorio njene lidere da ne padnu na iluzije da je moguće zatvoriti svoje granice.

Papa Franja je u petak pozvao lidere koji učestvuju na samitu G20, da rade na „sveobuhvatnijem i održivom globalnom ekonomskom rastu“, istovremeno ističući lošu situaciju za oko 30 miliona ljudi koji su zarobljeni u sukobima i pate od gladi, posebno u Africi i Jemenu, navodi agencija.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Francesco Sinibaldi

    Le chant des âmes désolées. C’est la fable née comme un oiseau dans la fleur des pensées, comme la neige qui revient en donnant le destin. Francesco Sinibaldi

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike