najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Brisel: Pretnja od terorističkog napada, zaseda savet za bezbednost

Belgijska vlada je proglasila najviši stepen uzbune zbog “ozbiljne i preteće terorističke opasnosti” u Briselu, gde zaseda Savet za nacionalnu bezbednost u kojem su premijer i ključni ministri koji bi trebalo da daju više objašnjenja za vanredne mere u belgijskoj prestonici.

U noći između petka i subote je obustavljen saobraćaj u briselskom metrou i na tramvajskim prugama koje idu ispod zemlje, sve javne manifestacije i priredbe su otkazane, a na ulicama Brisela patroliraju vidno pojačane policijske i vojne snage.

Na prilazima glavnom trgu Gran plas su postavljene barijere i prolaznike pretresa policija, a na krovovima su zauzeli položaje policijski i vojni snajperi.

Vlada je građanima izdala preporuke da izbegavaju mesta s većim koncentracijama ljudi, kao što su železničke stanice, aerodromi i drugi objekti.

Od stanovništa je zatraženo da ne ometaju bezbednosne provere koje vrše policija i vojska, kao i da “ne šire glasine i slede zvanična obaveštenja vlasti i policije”.

Belgijski mediji spekulišu kakva bi opasnost mogla navesti vladu da zavede četvrti, najviši stepen uzbune u Briselu. Pored ostalog se ukazuje na to da je juče pod optužbom za pomaganje terorističkih atentata u Parizu u Belgiji uhapšen i treći osumnjičeni jatak.

Pretresi i potrage za saučesnicima atentata u Parizu su u toku u glavnoj “pozadinskoj bazi” u briselskom predgrađu Molenbek, ali i u četvrtima Žet i Laken.

Belgijska, francuska i policije drugih okolnih država tragaju za Salahom Abdeslamom, preživelim odbeglim pripadnikom osmočlane terorističke grupe koja je izvršila prošlonedeljni napad u Parizu u kojem je stradalo 130 ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike