U trendu

Brisel: Prošla dva kandidata, Varheji pismeno da odgovori

BRISEL – Dvoje od troje kandidata za članove Evropske komisije uspeli su danas da dobiju pozitivne ocene posle saslušanja pred nadležnim odborima Evropskog parlamenta, dok mađarski kandidat mora da odgovori na dodatna pitanja u pisanom obliku, javila je Hina.

Francuski kandidat za komesara za unutrašsnje tržište i industrijsku politiku Tjeri Breton i Rumunka Adina Valean, koja je predložena za komesarku za transport, dobili su sinoć zeleno svetlo posle saslušanja pred nadležnim parlamentarnim odborima.

Mađar Oliver Varheji, predložen za komesara za proširenje, moraće do ponedeljka u podne da odgovori na dodatna pitanja u pisanom obliku.

Posle toga će Evropski parlament 21. novembra odlučiti da li je Varheji pružio zadovoljavajuće odgovore.

Brojni predstavnici postavljali su Varhejiju pitanje može li garantovati da će biti nezavisan od mađarskog premijera Viktora Orbana.

„Kao komesar, od dana imenovanja radiću potpuno samostalno. Neću prihvatati nikakve instrukcije ni od jedne vlade ili institucije, neću dopusti nikakvo upletanje“, rekao je Varheji.

Posle saslušanja pred Odborom za spoljnu politiku Evropskog parlamenta na inicijativu socijaldemokrata i liberala odlučeno je da će Varheji morati da odgovori na dodatna pisana pitanja pre nego što dobije zeleno svetlo.

S druge strane, Evropska narodna stranka je ocenila da je Varheji primeren kandidat za resor za koji je predložen.

Bretonovo saslušanje je prošlo lakše nego što je to bio slučaj s prethodnom francuskom kandidatkinjom Silvi Gular.

Pošto je jedva prošao s tesnom većinom, 12 za i 11 protiv, na Odboru za pravna pitanja o finansijskim interesima, na saslušanju je bilo jasno da mu dve najveće političke skupine – socijalisti i narodnjaci – neće praviti probleme.

Breton je bio francuski ministar finansija, a na mesto u Komisiji dolazi sa položaja izvršnog direktora velike tehnološke firme Atos u kojoj je prodao sve deonice zbog supanja na novu dužnost.

Rumunska kandidatkinja Adina Joana Valean prošla je „lako“ saslušanje.

Ako mađarski kandidat Varheji na kraju, kako se očekuje, dobije zeleno svetlo, ostaje problem Velike Britanije, koja nije poslala svoj predlog za kandidata, pa je Komisija protiv Londona pokrenula postupak zbog povrede prava EU.

Ta odluka može se tumačiti kao da Komisija time želi da se ogradi od moguće tužbe pred Sudom EU, ako bi mandat počela bez komesara iz svih zemalja članica.

(Tanjug)

Napišite komentar