najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dva brata izvela napade, samoubica ostavio oproštajnu poruku

Ibrahim El Bakraui je odgovoran za eksploziju na aerodromu u Briselu, a njegov brat Kalid za aktiviranje bombe u podzemnoj železnici, prenose mediji.

Belgijski federalni tužilac Frederik van Lev izjavio je danas da je bombaš samoubica s briselskog aerodroma ostavio oproštajnu poruku u kompjuteru koji je pronađen u kanti za đubre. Van Lev je rekao da se Ibrahim el Bakraui razneo juče na aerodromu u Briselu.

Van Lev je rekao da su braća El Bakraui imala “podebele policijske dosijee”, ali oni nisu bili u vezi sa terorističkim aktivnostima, a takođe je potvrdio da su napadači do aerodroma došli taksijem iz briselskog naselja Šarbek.

Tokom pretrage jednog stana u tom naselju policija je pronašla laptop u kom se nalazila tekstualna poruka koju je napisao Ibrahim El Bakraui. U njoj je naveo da očekuje da će policija doći po njega, kao i da nije želeo da postane član terorističke ćelije.

U akciji policije u briselskoj opštini Šarbek pronađen je kompjuter u kanti za đubre na ulici koji je imao poruku El Bakruija u kojoj navodi da se oseća sve nesigurnije i da strahuje da će završiti u zatvoru.

Belgijski mediji: Uhapšen muškarac nije Nadžim Lahrui

Belgijski mediji povukli su vest koju su jutros objavili da su vlasti u Anderlehtu uhapsile trećeg osumnjičenog za bombaške napade na briselskom aerodromu, koji je identifikovan kao Nadžim Lahraui.

Uhapšena osoba zapravo nije Nadžim Lahraui, ispravili su se belgijski mediji, a preneo Rojters.

Vest o hapšenju je na svom Tviter nalogu i sajtu prvobitno objavio belgijski list DH, ali je kasnije naveo da je muškarac koji je uhapšen u distriktu Anderleht pogrešno identifikovan.

I list „Libr Belžik“ navodi da je uhapšena druga osoba.

Policija i tužioci odbili su svaki komentar, a uskoro bi trebalo da održe konferenciju za novinare.

Policija od ranije traga za Lahrauijem (25), čiji je DNK pronađen u kućama koje su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je tužilaštvo.

Lahraui je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

Prethodno su belgijski mediji javili da su dvojica bombaša-samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana kao braća Halid i Brahim El Bakraui, koja su od ranije poznata policiji.

Belgijska stanica RTBF je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da su oni stanovnici Brisela.

Brisel: Treći osumnjičeni identifikovan kao Nadžim Lahraui

Treći osumnjičeni za bombaške napade na briselskom aerodromu identifikovan je kao Nadžim Lahraui, objavio je danas belgijski list DH, a preneo Rojters.

Policija od ranije traga za Lahrauijem (25), čiji je DNK pronađen u kućama koji su koristile osobe koje su prošle godine izvele napade u Parizu, saopštilo je tužilaštvo.

Lahraui je u septembru prošle godine putovao u Mađarsku sa Salahom Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u Parizu.

Prethodno su belgijski mediji javili da su dvojica bombaša-samoubica, koji su izveli napad na briselskom aerodromu, identifikovana kao braća Halid i Brahim El Bakraui, koja su od ranije poznata policiji.

Belgijska stanica RTBF je, pozivajući se na neimenovane izvore, navela da su oni stanovnici Brisela.

Halid El Bakraui je pod lažnim imenom iznajmio stan u belgijskoj prestonici i to u delu gde je policija tokom prošlonedeljnih racija ubila jednog napadača, dodaje RTBF.

Tokom te racije, istražitelji su pronašli zastavu Islamske države, automatsku pušku, detonatore i otiske prstiju glavnog osumnjičenog za napade u Parizu Salaha Abdeslama, koji je uhapšen tri dana kasnije, podsetio je Rojters.

Braća El Bakraui imaju krivični dosije, ali dosad nisu bili povezivani sa terorizmom, navodi RTBF.

Belgijski državni tužilac saopštio je sinoć da je treći napadač u bekstvu, ocenjujući i da je još rano da se napadi povežu sa napadima u Parizu u novembru prošle godine.

Za trećim napadačem policija je izdala poternicu.

Slika sa sigurnosne kamere pokazuje čoveka sa naočarima i bradicom u svetloj jakni i sa crnim šeširom kako gura kolica na kojima je velika crna torba.

U terorističkom napadu u Briselu je, prema zvaničnim podacima, poginula najmanje 31 osoba, a 250 ranjeno.

Osumnjičeni su na aerodrom doneli tri bombe od kojih jedna nije eksplodirala već je kasnije uništena.

Napad na aerodromu izveden je oko osam sati ujutro kada su dve snažne eksplozije potrešle glavni hol aerodroma. Treća eksplozija pogodila je voz u metro stanici Malbek u centru grada baš u vreme špica.

Nemački državljani povređeni u Briselu

Nekoliko nemačkih državljana povređeno je u napadima na briselski aerodrom i metro, a moguće je da su Nemci i među poginulima u tim napadima, potvrdio je danas nemački zvaničnik iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

On je dodao da je među povređenim nemačkim državljanima najmanje jedna osoba zadobila teške povrede, preneo je Rojters.

Neimenovani zvaničnik istakao je da na osnovu trenutno dostpunih informacija, ne može da se isključi da su među poginulima u tri bombaška napada i nemački državljani.

Desetak Amerikanca povređeno u Briselu, četiri nestala

U nizu bombaških napada u Briselu povređeno je desetak Amerikanaca, ali nije poznato da li ima poginulih američkih državljana, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Američki mediji prenose da rođaci najmanje još četiri američka državljana, koji su putovali u Belgiju, tragaju za njima.

Stejt department još radi na prebrojavanju Amerikanca koji su bili u belgijskoj prestonici u vreme napada, u kojima je stradala najmanje 31 osoba dok je 260 ranjeno, rekao je Toner za CNN.

On, međutim, nije mogao da potvrdi da li je nako od američkih državljana poginuo u napadima, preneo je Rojters.

„Veoma je nestabilna situacija ovde na terenu. Još primamo informacije i još pokušavamo da pronađemo gde se nalaze američki državljani. Brisel je, očigledno, svaki dan prepun američkih državljana“, rekao je Toner.

Američki zvaničnici juče su saopštili da je osam Amerikanaca povređeno u napadima, među kojima su tri mormonaska misionara, jedan američki pilot i četri člana njegove porodice.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike