U trendu

Brisel: Uhapšeno 16, Abdeslam još u bekstvu

Belgijska policija sinoć je uhapsila 16 osumnjičenih za terorizam, a glavni islamski terorista Salah Abdeslam koji je učestvovao u ubistvu 130 osoba i organizovanje serije napada 13. novembra u Parizu, i dalje u bekstvu.

U opsežnoj policijskoj raciji jedna osoba je uhapšena u gradu Šarlroa, a ostale u Briselu, u ulicama neposredno uz glavni trg Gran Plas, ali u premetačinama nisu nađeni ni oružje niti eksploziv, saopštilo je posle ponoći u ponedeljak glavno belgijsko tužilaštvo.

Policija je pretresala stanove osumnjičenih u gradskim četvrtima Molenbek, Žet, Fore, Skarbek, Voluve Sen-Lamber i Anderleht.

Jedinice specijalne policije pretresle su kuću ujaka odbeglog teroriste Abdeslama u četvrti Molenbek, a belgijski mediji su javili da je došlo do pucnjave u blizini jedne stanice metroa.

Vozač jednog automobila koji je naleteo na policijska vozila uhapšen je na rubu četvrti Molenbek koja se smatra glavnim uporištem islamista i odakle su nekoliko terorista otišli u Pariz i učestvovali u pokolju u blizini Trga Republike.

Belgijsko tužilaštvo je zahvalilo medijima, štampi i korisnicima društvenih mreža što su vodili računa o potrebi da se poštuju akcije u toku, i kako je rečeno, sledili uputstva da ne javljaju o kretanju snaga bezbednosti.

Mediji su preneli informaciju da je policijska specijalna jedinica za borbu protiv banditizma blizu grada Liježa u automobilu BMW primetila osobu koja liči na odbeglog teroristu Abdeslama, ali je ta osoba uspela da izmakne policijskoj poteri i pobegne prema obližnjoj nemačkoj granici.

Belgijska vlada je sinoć dodatnim policijskim i vojnim snagama ojačala najviši nivo uzbune u Briselu zbog nesmanjene terorističke pretnje i premijer Šarl Mišel je saopštio da se „strahuje da atentati kao u Parizu mogu biti počinjeni na više mesta u Briselu“.

Najviši nivo uzbune je zadržan u Briselu, a za jedan stepen niža ravan uzbune zbog „realne i preteće opasnosti“ od terorističkih napada i dalje je na snazi u celoj Belgiji, rekao je premijer Mišel.

Danas će, zbog procene Saveta za nacionalnu bezbednost da je opasnost i dalje velika, biti obustavljen saobraćaj u briselskom metrou, javne manifestacije su otkazane, škole i fakulteti su zatvoreni.

Belgijska policija traga za najmanje desetoricom islamskih ekstremista, od kojih dvojica nose bombu, eksploziv kakav su kamikaze aktivirale i u napadima u Parizu 13. novembra, javio je belgijski list Dernijer er.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar