Britanac prepoznao sina na snimku ID

Islamska država je objavila snimak na kojem su prikazana petorica dečaka kako ubijaju kurdske vojnike, a jedan Britanac prepoznao je svog sina medu njima.

Britanac, koji je želeo da ostane anoniman iz bezbednosnih razloga, rekao je medijima da je na snimku prepoznao svog trinaestogodišnjeg sina Džodžoa, kog nije video tri godine, pišu britanski mediji.

Kako se navodi, muškarac je izjavio da je sina dobio sa jednom od najtraženijih teroristkinja Sali Džons 2004. godine, sa kojom se nedugo posle rodenja deteta rastao.

Naveo je i da je ona potom prešla u islam. 2013. godine se udala za regruta Islamske države i zajedno sa njim i detetom otišla u Siriju. Veruje se da je suprug Džonsonove poginuo u napadu dronom prošle godine.

Otac dečaka kazao je da je ostao užasnut kada je video svoje dete kako pištoljem ubija kurdskog vojnika u narandžastom odelu. On je dodao da je dečak, kada ga je poslednji put video, izgledao normalno, ali da mu je “majka isprala mozak”.

Sali Džons sada živi pod imenom Sakinah Husein i regrutovala je devojke koje žele da postanu džihadisticke mlade. Ona je na Tviteru objavljivala pretnje teroristickim napadima u Londonu.

Islamska država nedavno je objavila snimak na kojem su prikazana petorica dečaka, medu kojima je jedan identifikovan kao Britanac, kako sprovode egzekuciju zatvorenika u Siriji.

Deca su uzrasta od 10 do 13 godina, a dečak koji se predstavlja kao Abu Abdulah al Britani je jedini belac.

(Tanjug)

Ostavite komentar