U trendu

Britanci zakočili osnivanje prvog komandnog centra evropske odbrane

EU se nadala da će ove sedmice moći da se pohvali napretkom u stvaranju zajedničke odbrambene politike, ali će na osnivanje prvog komandnog centra morati još da sačeka zbog protivljenja Velike Britanije. 

„Ovaj komandni centar biće uspostavljen, samo je pitanje vremena“, rekao je jutros nemački državni sekretar za spoljne poslove Mihael Rot dolazeći na mesečni sastanak šefova diplomatije EU u Briselu. 

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson priznao je da je još u toku „rasprava o delu terminoogije“ u tom postupku. 

Više diplomata navelo je da će ministri spoljnih poslova morati danas da se zadovolje navodjenjem da „očekuju da se u kratkom roku uspostavi vojni kapacitet za planiranje“ u okviru generalštaba EU u Briselu. 

Prvobitno je bilo planirano da ministri odluče o početku formiranja evropskog komandnog centra, čija uloga bi se u prvo vreme svodila na upravljanje mirnodopskim operacijama EU u Maliju, Somaliji i Centralnoafričkoj Republici. Cilj te tri, od 12-ak evropskih misija, je obuka, uveđbavanje i savetovanje vojski tih zemalja. 

Medjutim, naziv tela u kojem bi radilo 30-ak zvaničnika: „Glavni operativni štab“, izazvao je gnev Britanaca, koji smatraju da NATO, u kojem SAD imaju ključnu ulogu, mora da ostane jedina organizacija zajedničke odbrane. 

Mada su drugi u EU pristali da se promeni planirani naziv, ali Britanci jutros, uoči ministarskog sastanka, još nisu bili spremni da odobre plan. 

Dok se Velika Britanija sprema za teške pregovore o istupanju iz EU, njen ministar spoljnih poslova Boris Džonson je pokušao da umanji značaj spora rekavši da „Razumemo da je za naše prijatelje – evropske zemlje, od ključnog značaja da radimo zajedno na jačanju odbrane“. 

Džonson je „pozvao svoje „evropske prijatelje i partnere“ da povećaju izdatke za odbranu, ocenivši da bi bilo „odlično“ kada bi izdvajanja dostigla dva odsto bruto domaćeg proizvoda, na čemu insistiraju NATO i SAD. 

„Ukoliko žele druge planove, za ujedinjenje mi ih u tome ne možemo sprečiti, ali samo želimo da poradimo na terminologiji da bismo bili sigurni da je potpuno dobra“, rekao je on. 

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove Federika Mogerini rekla je da je ponosna jer je svih 28 članica početkom marta načelno podržalo početak stvaranja evropskog glavnog štaba. 

Brisel je želeo brz napredak u odbrani koja je postavljena kao prioritet, i nadao se da će to moći da se postigne već na prvom sledećem samitu EU, u junu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.