U trendu

Britanija bi mogla da jednostrano proglasi nezavisnost

U Londonu se razmišlja da Britanija jednostrano proglasi nezavisnost od EU čim zatraži da se poništi član pedeset iz ugovora o pristupanju Evropskoj uniji. Takvu ideju guraju tvrdokorni evroskeptici među torijevcima, nezadovoljni što se pokretanje postupka za izlazak iz Evropske unije odugovlači uprkos rezultatima referenduma. Ističe se da se više od 17 miliona Britanaca izjasnilo za izlazak iz EU i prigovara sadašnjoj vladi sa Terezom Mej na čelu da se ponaša kukavički.

Inicijativu je pokrenuo Ian Dankan Smit, bivši ministar rada, i jedan od najupornijih evroskeptičnih veterana. Torijevac je u autorskom tekstu u „Telegrafu” pozvao uspavane birokrate da se probude, shvate da su referendumski rezultati jasni i što pre, brzo, odsečno i hrabro, pokrenu proces s mrtve tačke.

„Sasvim je jasno da referendum o ’bregzitu’ nije preporuka, već da nas on obavezuje da uspostavimo kontrolu nad našim granicama i zaustavimo priliv migranata iz EU, koji je prvi put u istoriji prevazišao alarmantni broj od milion ljudi”, naveo je Dankan Smit.

On opominje Britance da prestanu da kleče pred Briselom i povrate samopouzdanje.

Poziva se na neimenovanog „moćnog švajcarskog pregovarača” koji u ime svoje zemlje sklapa trgovinske ugovore s EU. On mu je navodno nedavno rekao da Britanija još nije shvatila koliko je moćna. „Ako je mala Švajcarska mogla sa Briselom da napravi toliko mnogo trgovinskih sporazuma koji idu u prilog našem ekonomskom boljitku, zamislite samo koliko će njih kucati na vrata Londona. Treba da shvatite da ste Evropskoj uniji vi mnogo potrebniji nego što je ona vama”, kazao mu je Švajcarac.

„Duge godine članstva u EU lišilo nas je samopoštovanja, a sada je pravo vreme da krenemo napred kao nezavisna država”, dodaje torijevac.

Kada se vratila sa odmora u Švajcarskoj (izbor nije slučajan jer je i Švajcarska van EU), premijerku Terezu Mej sačekao je novi plan o ubrzanom „bregzitu”. Po tom scenariju, čiji zagovornici nisu malobrojni, London jednostavno treba da obavesti Brisel da je Britanija izašla iz EU. Evropsko izdanje dobro obaveštenog dnevnika „Politiko” došlo je do saznanja kako se takva radikalna opcija ozbiljno razmatra i u vladi. Kako piše „Politiko”, britanska premijerka treba odmah da aktivira član 50 Ugovora Evropske unije iz Lisabona u Briselu i da istovremeno od britanskog parlamenta zatraži da „anulira” važenje tog ugovora iz 1972, to jest da ga proglasi nevažećim za London. Tek kada „unilateralno proglasi kontinuitet” treba da krene u pregovore sa EU o budućoj saradnji. To će, po mišljenju pojedinih uticajnih torijevaca, ojačati pozicije Londona u pregovorima s Briselom.

Stručnjaci iz briselskih krugova odbacuju ovakvu mogućnost i upozoravaju da bi takav ubrzani postupak bio nelegalan, zbog čega bi Evropska unija tužila Britaniju nekom od međunarodnih sudova zaduženih da rešavaju ovakve sporove.

Zagovornici radikalizacije smatraju pak da je demokratska volja naroda iznad birokratskih ugovora i akata EU i da je London dobio nalog da zemlji vrati nezavisnost.

Što se više bude čekalo, to će iskrsavati novi problemi, pa bi čak moglo da se desi da se nikad ne raspetljamo iz miliona zakonskih akata koje je Britanija kao članica EU uvela u svoj pravni sistem, dodaju evroskeptici. U prilog im idu medijski napisi iz kojih se vidi kako se tri ministarstva – zadužena za „bregzit”, spoljnu politiku i međunarodnu trgovinu – međusobno koškaju i oko prostorija i oko razgraničenja domena, a da još nijedno nije uspelo da pronađe ni polovinu potrebnih stručnjaka. Londonski „Gardijan” je čak objavio da se krnje i nepopunjeno ministarstvo za „bregzit” sastaje u lokalnom „Starbaksu”, gde razgovaraju o tome šta im je činiti. Dodatno ulje na vatrenu debatu dolile su spekulacije da Tereza Mej namerava da odloži pokretanje famoznog člana 50 o izlasku za još godinu dana.

U međuvremenu, u najvećoj opozicionoj stranci teče suprotan proces. Oven Smit, najjači laburistički kandidat za preuzimanje kormila stranke od „nesposobnog” levičara Džeremija Korbina, juče je šokirao uzburkanu javnost još jednom novom opcijom. On će, obećava, blokirati u parlamentu pokušaj da se otpočne proces izlaska iz EU ukoliko Tereza Mej ne pristane na novi referendum. Oven zamera svom protivniku Korbinu da je suviše mlako vodio kampanju za ostanak Britanije u EU. Za razliku od Korbina, Oven je, kaže, i srcem i dušom za Evropu. Smatra da je narod bio prevaren i neobavešten i traži novi referendum.

Malo je verovatno da je tako nešto moguće sada kada su se strasti oko sudbine Britanije toliko rasplamsale. Izvesnije je da će Britanija usred ovog vakuuma, kada se ne zna da li je još uvek u EU ili ne, ipak morati da izađe na nove prevremene izbore. A tada će bregzitovac Boris Džonson, bivši gradonačelnik Londona i sadašnji ministar spoljnih poslova, dobiti najzad svoju dugo priželjkivanu šansu – da postane premijer Velike Britanije.

(Zorana Šuvaković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.