najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Britanija blokira poteze članica EU u osnaživanju odbrane?

Nemačka ministarka odbrane Ursula Fon der Lejen pozvala je Veliku Britaniju da prestane da blokira poteze država članica Evropske unije u osnaživanju odbrambene saradnje i dodala da je to hitno potrebno kako bi se izborili sa trenutnim pretnjama.

„Najveći otpor dolazi od Britanaca. Zato molimo za poštenje: Ko god napušta EU ne treba da blokira rad“, rekla je ona za list „Cajt“.

Kako je preneo Rojters, Velika Britanija je sa Poljskom i baltičkim zemljama izrazila zabrinutost da će koraci koji treba da osnaže saradnju u oblasti odbrane u Evropi oslabiti veze sa NATO-om.

Nemačka ministarka odbrane je rekla da Nemačka vidi učešće SAD u NATO kao kamen-temeljac njihove sigurnosti, ali da je sada Evropi jasno da SAD neće više „automatski nadoknaditi evropsku pasivnost“.

Ona je ocenila i da bi izbor Donalda Trampa za novog predsednika SAD mogao da bude poziv na buđenje Evropi da poboljša napore u oblasti odbrane i poveća saradnju u borbi sa pretnjama, kao što su islamski teroristi i „nepoštovanje Rusije prema davno uspostavljenim granicama“.

„SAD će uvek biti naš najvažniji i najbliži partner, ali mi Evropljani ne možemo da crpimo snagu od Amerike. Evropa mora da odluči da li hoće da oblikuje događanja ili da bude pion“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, sadašnja vojna struktura EU imala je nesuglasice koje su dovele do gubljenja velike količine novca.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Balkan

    Sta rece ova gospodja, Rusija koja ne postuje odavno uspostavljene granice? Zar je moguce da neko prica na ovaj nacin, ne mogu da verujem. Pa to su bre sve isprani mozgovi u jednosmernim ulicama pa to je kao kada se konjima stave one kozne kao naocare samo da mogu da gledaju napred. Ma sta se cudim bez veze sve je to isti kotao. Sto bi rekao narod u tudjem oku vide slamku a u svome ni slona ne mogu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike