U trendu

Britanija: Fejsbuk zabranio krajnj desničarske stranke i vođe

LONDON – Fejsbuk je uveo zabranu na toj društvenoj mreži u Britaniji za desetinu krajnje desničarskih pojedinaca i organizacija za koje kažu da „šire mržnju“.

Zabrana se odnosi na Britansku nacionalnu partiju i Nika Grifina, Englesku odbrambenu ligu i Nacionalni front, preneo je BBC.

Zabranjena je i „Britanija prvo“, koja je već bila zabranjena, ali ovom najnovijom akcijom će biti zabranjena podrška za bilo koju od usluga američke firme.

Fejsbuk je naveo da je zabrana preduzeta jer su oni na koje se odnosi zagovarali „nasilne ili mišije koje šire mržnju“.

Pojedinci i organizacije koje šire mržnju, ili napadaju ili pozivaju na isključivanje drugih na osnovu toga ko su, nemaju mesta na Fejsbuku, navela je ta društvena mreža u saopštenju.

Zabrana se odnosi na Britansku nacionalnu partiju i njenog bivšeg lidera Nika Grifina, Britaniju prvo, njenog lidera Pola Goldinga i bivšu zamenicu lidera Džajdu Fransen, Englesku odbrambenu ligu i jednog od osnivača Pola Reja, Vitezove međunarodnih templara i njenog promotera Džima Dausona, Nacionalni front i njenog lidera Tonija Martina i Džeka Renšoa, neonacistu koji je planirao ubistvo laburističkog poslanika.

Prema rečima portparola Fejsbuka, svima imenovanima će biti onemogućeno prisustvo na bilo kom Fejsbukovom servisu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.