najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanija ne napušta Evropu, ostaje uz saveznike u NATO

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas u Bratislavi da Velika Britanija sa Bregzitom ne napušta Evropu i da će i dalje stajati uz saveznike na istočnom krilu NATO uz spremnost da se kao zastrašivanje Rusije upotrebi i nuklearno oružje, dok će u borbi protiv terorizma i migrantske krize saradjivati sa Turskom.

“Mi ostajemo u NATO. Velika Britanija stajaće i dalje uz svoje saveznike na istočnom krilu NATO. Odobrili smo nedavno pojačanja britanske armije za istočno krilo a slaćemo redovno naše vojnike na vežbe u Slovačku i kod drugih saveznika”, kazala je Tereza Mej na konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Premijerka je na pitanje novinara ponovila svoju izjavu iz debate u britanskom parlamentu da je spremna ako bude potrebno da za odvraćanje Rusije od napada saveznika upotrebi i nuklearno oružje.

Tereza Mej istakla je da Velika Britanija nakon Bregzita nema nameru da se zatvori u sebe i izoluje a da će sve dok ne izadje iz Evropske unije biti aktivan igrač koji želi da učestvuje u evropskim odlukama takodje i u traganju za rešenjem migracijske krize.

“Naš zajednički pristup u Mediteranu doneo je veliko smanjenje toka migranata. Vraćanje ekonomskih imigranata u zemlje odakle su došli ima efekat odvraćanja. Ubuduće je potrebno eliminisati šverc izbeglica ali još važnije je boriti se za rešenja kriza i sukoba u zemljama iz kojih dolaze izbeglice”, kazala je Tereza Mej.

Britanska premijerka naglasila je da će Velika Britanija nastaviti u borbi protiv nelegalne migracije da saradjuje sa Turskom.

“Turska je ključna i od vitalnog je značaja da se taj praktični rad nastavi i u borbi protiv migracije i protiv terorizma. Evropska komisija osudila je puč. Zahtevamo da sada u Turskoj svi poštuju i demokratske institucije i ljudska prava”, rekla je britanska premijerka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike