U trendu

Britanija neće oklevati sa napadima na militante

Britanija neće oklevati da izvrši više smrtonosnih napada bespilotnim letilicama protiv militanata u Siriji koji planiraju napade na Ujedinjeni kraljevstvo, izjavio je danas ministar odbrane Majkl Felon.

Premijer Dejvid Kameron je juče u parlamentu rekao da je odobrio bombardovanje vozila, u kojem su bili britanski džihadisti u Siriji, za koje je naveo da su planirali napade na veliku Britaniju.

U napadu su ubijena tri islamistička borca, među kojima dva britanska džavljanina Rijad Kan i Rujul Amin.

„Nećemo oklevati da to učinimo ponovo“, rekao je Felon za radio BiBiSi.

Organizacije za ljudska prava i neki advokati kritikovali su odluku o odobrenju vazdušnih udara u avgustu, navodeći da vlada treba da podnese dokaze da su napadi planirani i da stvori pravni osnov za napad.

Oni smatraju da akcija imitira kontroverznu američku politiku vazdušnih udara dronovima i zamagljuje činjenice o tome kakvu je taktiku Britanija pripremila, prenosi Rojters.

„Činjenica da Kameron zaobilazi parlament u srpovođenju tih tajnih napada, duboko zabrinjava, kao i odbijanje pravnih saveta“, kazala je direktor grupe za ljudska prava Ket Kreg.

Felon je odbio da iznese više detalja o tome šta je pronađeno od dokaza da postoji zavera protiv Britanije i koliko drugih ciljeva je indentifikovano, sa ciljem da budu napadnuti na isti način.

Britanski poslanici će danas raspravljati o migrantskoj krizi, pošto je lider glavne opozicione Laburističke partije pozvao vladu da bude više velikodušna u preuzimanju sirijskih izbeglica, preneo je AFP.

Prema rečima Iveta Kupera, premijerova izjava da će Britanija u narednih pet godina dozvoliti da u zemlju uđe 20.000 izbeglica iz kampova UN, nije išla dovoljno daleko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar