najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Britanija nema više puno prijatelja

Velika Britanija nema više puno prijatelja, a i ranije nije učestvovala u donošenju nekih teških odluka, zbog posebnog statusa unutar EU jer nije bila članica evrozone niti Šengejskog sporazuma, izjavio je bivši predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

U intervjuu BBC-u, Van Rompej je izjavio da istupanje Velike Britanije iz bloka vidi kao „političku amputaciju“.

Van Rompej smatra da je „malo verovatno da će konkretni razgovori između Velike Britanije i preostalih članova Evropske unije o izlasku iz bloka početi pre kraja 2017. godine.

On je rekao da će pregovori verovatno početi nakon formiranje nove vlade Nemačke nakon izbora zakazanih za sledeći septembar.

„Pregovori će biti teški ali nadam se na obostranu korist, rekao je Rompej i dodao da se od Velike Britanije očekuje prvi korak.

Premijerka Tereza Mej je ranije najavila da da neće aktivirati član 50, o pokretanju postupka izlaska, pre 2017. godine.

Lideri žemalja članica, izključujući Veliku Britaniju, okupiće se u slovačkoj prestonici Bratislavi kako bi razgovarali o budućnosti bloka.

Van Rompej je bio predsenik Evropskog saveta u periodu od 2009 do 2014. godine.

„Pre održavanja izbra i formiranja nove vlade Nemačke , mislim da neće biti ozbiljnih pregovora. Uvek možete početi sa nekim tehničkim pitanjima ali koplikovane, teške teme neće biti pokrenute pre konstituisanja nove vlade Nemačke sledećeg oktobra ili novembra“ rekao je Rompej za radio BBC.

Van Rompej je opisao visoke predstavnike imenovane za pregovore, među kojima je belgijski bivši premijer Gaj Verhofštatm i francuski ekspert za finansije Mišel Barnije, kao „veoma teške i veoma pragmatične pregovarače“.

On je demantovao da lideri žele da „kazne“ Veliku Britaniju zbog istupanja iz bloka.

„Svaki pregovori su teški, to zavisi od ličnosti koje pregovaraju. Naravno da želimo sporazum koji predstavlja neku vrstu obostrane koristi“ rekao je Rompej.

Rompej je ukazao da „postoje ogromni ekonomski interesi ali postoje i crvene linije. Dobro je poznato da je sloboda kretanja državljana EU – crvena linija“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike