U trendu

Britanija nikad neće dati Gibraltar bez njegove volje

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je danas da Ujedinjeno Kraljevstvo nikad neće prepustiti kontrolu nad Gibraltarom nekom drugom, protivno volji njegovih građana.

„Nikad nećemo ući u aranžmane po kojima bi građani Gibraltara prešli pod suverenitet druge države protivno svojoj slobodnoj i demokratski izraženoj volji“, prenela je Mej glavnom ministru Gibralltara Fabijanu Pikardu u telefonskom razgovoru, saopštio je Dauning strit.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je nedavno rekao da posle Bregzita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

To znači da bi Madrid mogao potencijalno da blokira pristup Gibraltara bilo kom trgovinskom dogovoru, a zvaničnici Gibraltara strahuju da bi Španija mogla da iskoristi veto i traži suverenitet nad tim poluostrvom.

„Ostajemo apsolutno posvećeni saradnji sa Gibraltarom za najbolji mogući ishod Bregzita i nastavićemo da ih uključujemo potpuno u taj proces“, rekla je Mej, prenosi AFP.

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.

Ova mala prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, poznata i kao „Stena“, nalazi na jugu Španije, a dugo je bila predmet spora o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahteva vlast nad teritorijom nakon što ju je ustupio Britaniji 1713. godine.

Španija je predložila da Gibraltar ostane u EU, u zamenu za zajednički suverenitet koji bi delila sa Britanijom nad tom teritorijom.

Međutim, kako se navodi, građani te teritorije većinski su glasali da ostanu uz Britaniju na dva referenduma o suverenitetu, održanim 1967. i 2002.

Lideri preostalih 27 država članica bez Britanije, uključujući i Španiju, trebalo bi da usvoje smernice na samitu zakazanom za 29. april.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.