U trendu

Britanija odbila izdavanje rodno neutralnog pasoša

LONDON – Vrhovni sud Velike Britanije odbacio je danas inicijativu da se uvedu rodno neutralni pasoši, navodeći da bi rodna oznaka „x“ potkopala pravni sistem koji je izgrađen na jasnoj podeli između muškaraca i žena.

Zagovornici promena su tu odluku nazvali „ponižavajućom“ i „dehumanizujućom“, napominjući da se Britanija takvim potezom razišla od nekolicine zemalja koje priznaju rodno neutralne dokumente, prenosi agencija Rojters.

Kristi Elan-Kejn, koja pokušava da dobije pasoš sa oznakom „x“ od 1995. godine, navodi da će u vezi sa ovim slučajem uložiti žalbu Evropskom sudu za ljudska prava (EĆR) na osnovu kršenja prava na privatnost.

Presuda, za koju je Kristi tvrdi da nije iznenađenje, dolazi nakon što su se Sjedinjene Države u oktobru pridružile nizu drugih zemalja, uključujući Indiju, Australiju i Island, u izdavanju svog prvog pasoša sa rodnom oznakom „x“.

„Ne postoji pravda u Ujedinjenom Kraljevstvu“, rekla je Elan-Kejn, koja za sebe kaže da nije ni muško ni žensko.

U presudi se navodi da ne postoji zakon koji priznaje osobe bez roda, ali da postoje mnogi zakoni koji ljude kategorišu kao muškarce ili žene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar