U trendu

Britanija, Pakistan i Austrija šalju pomoć u Tursku nakon razornog zemljotresa

ISTANBUL – Velika Britanija, Pakistan i Austrija poslaće u Tursku ekipe za potragu i spasavanje nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio zemlju danas rano ujutro.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli naveo je da London šalje urgentnu podršku Turskoj, uključujući i tim od 76 stručnjaka za traganje i spasavanje, opremu i pse za spasavanje, preneo je Si-En-En.

„U Siriji su Beli šlemovi koje finansira Ujedinjeno Kraljevstvo mobilisali svoje resurse da odgovore izazovu“, dodao je on uz obećanje da će Turskoj pružiti dalju podršku ako to bude potrebno.

Vlada saoopštava da je u kontaktu s britanskim humanitarnim radnicima u pogođenim područjima i spremna je da pruži podršku svim ugroženim britanskim državljanima.

I Pakistan šalje Turskoj timove za spasavanje i pomoć, kao i robu, a očekuje se da će sve to da stigne veoma brzo, objavila je danas pakistanska ambasada u Ankari.

„Dva aviona C-130 su spremna da krenu za Tursku – jedan sa humanitarnom robom, a drugi sa 36 ljudi za operaciju potrage i spasavanja“, navodi pakistansko ministarstvo.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif rekao je da je tim koji se sastoji od lekara, bolničara i spasilačkih radnika poslat u Tursku da pomognu u naporima spasavanja i pomoći, kao i da će uskoro biti poslat avion koji će prevoziti lekove i drugu potrebnu pomoć.

Austrija će od utorka početi u Turskoj da raspoređuje 84 vojnika iz svoje jedinice za pomoć u katastrofama da podrže spasilačke operacije u regionu, navodi se u saopštenju vlade.

TPakistan takođe obećava tri miliona evra kao podršku humanitarnim organizacijama u njihovom radu na terenu.

„Austrija će pružiti brzu humanitarnu pomoć, nakon užasnih slika zemljotresa koje stižu iz Turske i Sirij, a koje prikazuju drastičnu štetu i veliki broj žrtava, pa je naše najdublje saosećanje sa njihovim porodicama“, rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Misija pomoći u područjima pogođenim katastrofama Oružanih snaga Austrije trebalo bi da traje oko 10 dana, a tri grupe za spasavanje i oporavak koje se sastoje od medicinskih, logističkih i higijenskih stručnjaka, mogle bi biti raspoređene na dve odvojene lokacije za pretragu, saopštila je vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.