najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Britanija pokreće Bregzit početkom 2017. – EU spremna

Velika Britanija će verovatno početkom 2017. pokrenuti formalni zahtev za izalazak iz Evropske unije, rekao je večeras predsednik Evropskog saveta Donald Tusk napominjući da je EU spremna za to, već koliko sutra.

On je na samitu 27 članica EU održanom u Bratislavi rekao da mu je britanska premijerka Tereza Mej prilikom nedavne posete Londonu vrlo otvoreno kazala da je skoro nemoguće da London pokrene postupak izlaska iz EU ove godine.

„Ali vrlo je verovatno da će biti spremni možda u januaru, možda u februaru sledeće godine“, rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, EU je „dobro pripremljena“ i može da počne proceduru „već sutra“, prenosi AFP.

On je rekao da će predstojeći pregovori sa Londonom o Bregzitu biti vođeni u interesu preostalih 27 članica Unije, a ne Britanije.

„Apsolutno je jasno da naše procedure i pravila propisani veoma precizno u našim ugorovima, treba da zaštite naše interese, interese 27 članica, a ne one zemlje koja odlazi“, naglasio je Tusk na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Isto je potvrdio i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker koji je rekao da se Britaniji ne može dozvoliti pristup tržištu EU, ako ne prihvati slobodu kretanja radnika, koja je u njegovoj osnovi, prenosi Rojters.

„Želimo da imamo veoma dobre i bliske odnose sa Britanijom. U isto vreme, nije moguće da pregovori sa njom donesu štetu našim interesima“, rekao je Junker.

On je naglasio da EU ostaje pri svojoj poziciji da se sloboda kretanja radnika i osoba mora omogućiti.

„To nije igra između premijera koji odlazi i premijera koji ostaju, reč je o ljudima u Evropi. Tako da ne vidimo nikakvu mogućnost kompromisa po tom pitanju“, zaključi je Junker.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike