U trendu

Britanija pokušava da dešifruje poruke ekstremista

Britanija sarađuje sa tehnološkim kompanijama kako bi pristupili zaštićenim porukama ekstremista osumnjičenih za bombaški napad u Mančesteru, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Amber Rad.

Britanija se već žalila tehnološkim kompanijama kako bi razotrkili informacije o porukama osumnjičenih militanata, ali te kompanije kažu da je nemoguće razbiti šifrovanje „s kraja na kraj“ koju ima aplikacija „Vacap“ (Whatsapp).

Enkripcija, tj. šifrovanje „s kraja na kraj“ znači da i jedan i drugi korisnik imaju jedinstvene bezbednosne kodove koji šifruju poruke za svako treće lice koje bi pokušalo da prisluškuje razgovor. Stoga, jedine dve osobe koje mogu da pročitaju poruke su dva korisnika koja međusobno razgovaraju. To stvara problem Britancima, jer se „Vacap“ posebno diči svojim bezbednosnim prednostima u odnosu na ostale aplikacije.

„Napredujemo sa kompanijama koje su tu enkripciju i postavile, neke su konstruktivnije od drugih, pa ćemo nastaviti da gradimo odatle“, rekao je Rad na televiziji Bi-Bi-Si.

Najviše sam zabrinut oko internet kompanija koje nastavljaju da objavljuju publikacije o mržnji i doprinose radikalizaciji ljudi u zemlji, navodi Rad, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)