U trendu

Britanka koja se priključila ID dobila šest godina zatvora

Britanka Tarena Šakil (26) osudjena je danas na šest godina zatvora zbog toga što je povela svog jednogodišnjeg sina i priključila se teroristima „Islamske države“ u Siriji.

Ona je osudjena zbog sudelovanja u terorističkoj organizaciji ID i podstrekivanja na terorizam.

U oktobru 2014. godine Tarena u njen jednogodišnji sin ukrcali su se u avion za Tursku, da bi kasnije otputovali u Siriju. Nakon tromesečnog boravka u Raki, glavnom uporištu ID, ona je uspela da pobegne i vrati se u Britanju. Nesavesna majka uhapšena je na londonskom aerodromu „Hitrou“, a njen sin predat je socijalnoj službi.

Šakil, koja živi u Birmingenu, odbacila je optužbe, navodeći da nije podržavala teroriste, već da je samo želela da živi u sladu sa šerijatskom pravom.

Policija je pronašla u njenom telefonu slike na kojima pozira noseći automatsko oružje i slike njenog sina koji nosi kapu sa logom ID.

Sudija Melburn Inman naglasio je na izricanju presude da su u telefonu uhapšene žene pronadjene poruke u kojima ona poručuje da je „u skladu sa njenom verom da ubija nevernike, kao i da želi da umre kao mučenica“

„Svesno ste izložili svog sina riziku od islamističke indoktrinacije“, poručio je sudija.

Mnoge evropske zemlje, uključujući i Britaniju, zabrinute su zbog svojih državljana koji odlaze u siriju kako bi se borili na strani terorističke organizacije ID. U toku prošle godine 56 žena i devojka otišlo je iz Britanije u Siriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.