U trendu

Britanska džihadistkinja „Bela udovica“ ubijena u Siriji? (foto)

Seli Džons, britanska džihadistkinja poznata pod nadimkom „Bela udovica“, koja je putem interneta vrbovala ljude za članstvo u Islamskoj državi, ubijena je u Siriji u napadu američkog drona, zajedno sa svojim 12.godišnjim sinom, navodi danas britanski list „San“ (The Sun).

Džonsonovoj, koja je poreklom iz južne Engleske i primila je islam, britanska štampa dala je nadimak „Bela udovica“ nakon što je njen suprug Džunaid Husein, takođe ekstremista Islamske države, ubijen u napadu drona 2015, navodi Rojters.

Pozivajući se na neimenovani britanski obaveštajni izvor, koga su o tome navodno obavestile američke kolege, „San“ navodi da su Seli Džons i njen sin ubijeni u junu nadomak sirijske granice sa Irakom, u trenutku kada je pokušavala da pobedne iz uporišta Islamske države u Raki.

Američki obaveštajni zvaničnici su, navodi britanski list, rekli da nisu stoporcentno sigurni da je Džons ubijena, jer nije bilo načina da se sa lica mesta uzme uzorak DNK, ali da veruju da je ona mrtva.

Pretpostavlja se da je poginuo i njen sin DžoDžo, mada se nije znalo da je on sa njom u vreme kada je izveden napad dronom i nije bio planirana meta, dodaje „San“.

Ranije se za druge ekstremiste Islamske države tvrdilo da su mrtvi, ali su se oni nakon toga pojavljivali živi, napominje britanska agencija.

Seli Džons, koja je pre nego što je primila džihad bila pevačica u jednom pank bendu, godinama je fascinirala britansku štampu.

Veruje se da je ona napustila svoj dom u Četamu, u južnom okrugu Kentu, 2013. godine, i otputovala u Siriju gde se udala za Huseina koga je upoznala na internetu.

Aktivno je vrbovala nove članove Islamske države putem interneta, a ponekad je na društvenim mrežama objavljivala propagandne poruke, uključujući fotografiju na kojoj, obučena kao monahinja, drži pušku uperenu u kameru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.