U trendu

Britanska ministarka kritikuje SAD zbog objave poverljivih podataka

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad kritikovala je danas SAD zbog pojavljivanja poverljivih podataka o napadu u Areni u Mančesteru u američkim medijima koji su izgleda procureli od američkih agenata.

Rad je rekla da je ponašanje Amerikanaca „iritantno“ i da je jasno prenela svojim američkim kolegama da takva curenja informacija ne treba da se ponove, preneo je danas britanski Indipendent (Independent)

Njena izjava data je samo nedelju dana pošto je američki predsednik Donald Tramp branio svoje pravo da prenese poverljive obaveštajne podatke koji su mu dostupni liderima drugih zemalja. Tramp je medjutim takodje kritikovao curenje informacije iz američkih obaveštajnih agencija.

Britanska ministarka je ovo rekla u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) na pitanje o curenju podataka iz SAD.

„Britanska policija je vrlo jasno rekla da želi da kontroliše protok informacija da bi štitila operacionalni integritet, i element iznenadjenja“, rekla je Rad i dodala „zato je iritantno kada se to objavi iz drugih izvora i vrlo sam bila jasna našim prijateljima da to ne treba da se ponovi“.

Na pitanje da li je postupak SAD ugrozio istragu o napadu u Areni u Mančesteru rekla je da ne bi išla toliko daleko to da kaže ali je ponovila da je Amerikancima potpuno razjašnjena situacija i da to ne treba da se ponovi.

Više detalja o napadu u Mančesteru u kome je poginulo 22 ljudi a 59 povredjeno pojavilo se u američkim medijima posebno na televizijama NBC i CBS, pre nego što ih je britanska policija pustila u britanske medije.

Prvobitne procene poginulih, činjeica da je napad izgleda delo bomaša samoubice, i ime napadača, sve je to objavljeno preko američkih medija, na osnovu podataka koje su izgleda dostavili američki obaveštajni izvori, podseća Indipendent.

Obaveštajni podaci dele se izmedju Britanije, Amerike, Kanade, Australije i Novog Zelanda, na osnovu sporazuma UKUSA, koji se još zove i program „Pet očiju“.

Najnovija curenja podataka desila su se pošto je britanska premijerka Tereza Mej lično izrazila poverenje u program deljenja obaveštajnih podataka izmedju SAD i Velike Britanije.

Upitana o navodima da je američki predsednik Tramp preneo obaveštajne podatke Kremlju, Mej je odgovorila „Mi nastavljamo da radimo sa SAD i da delimo obaveštajne podatke sa SAD, kao što to činimo sa drugima širom sveta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.