U trendu

Britanska novinarka pronađena mrtva na aerodromu u Istanbulu

Turske vlasti saopštile su da je na aerodromu „Ataturk“ u Istanbulu pronađeno telo britanske novinarke DŽeklin En Saton, za koju turski mediji navode da je izvršila samoubistvo vešanjem u aerodromskom toaletu pošto je propustila let iz Istanbula za irački grad Erbil, a nije imala novca za novu kartu.

Turska agencija Anadolija objavila je da se DŽeklin Saton uznemirila zbog toga što je propustila let za Irbil, a nije imala novca da kupi novu kartu, prenela je agencija AP.

Nešto kasnije su tri ruska putnika pronašla njeno telo u toaletu.

Satonova (50) je ranije radila u britanskoj medijskoj kući Bi-Bi-Si, u različitim humanitarnim organizacijama, kao i u Ujedinjenim nacijama, navode britanski mediji.

NJeni prijatelji i kolege, međutim, ističu da je „nemoguće“ da je ona počinila samoubistvo i tvrde da je ubijena.

Satonova, koja je govorila pet jezika uključujući i osnovni nivo arapskog, pre smrti je pohađala doktorske studije pri Centru za arapske i islamske studije Australijskog nacionalnog univerziteta.

Ona je sprovodila istraživanja na temu međunarodne razvojne podrške ženama u medijima u Iraku i Avganistanu između 2003. i 2013. godine, a od jula pa sve do smrti je bila angažovana na terenskim istraživanjima u Irbilu

Veruje se da je Satonova u trenutku smrti takođe bila direktor Instituta za izveštavanje u mirnodopskim i ratnim uslovima (IWPR). Samo pet meseci ranije je njen prethodnik na toj poziciji poginuo u eksploziji automobila-bombe u Bagdadu, navodi „Dejli mejl“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.