U trendu

Britanska policija spremna da uhapsi Asanža

Britanska policija i dalje planira da uhapsi osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ako napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

Bi-Bi-Si nezvanično saznaje da će radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru koja istražuje Asanžov slučaj doneti odluku u njegovu korist, dok je Vikiliks na tviteru napisao da čeka „zvaničnu potvrdu“. Odbor pravnih stručnjaka treba danas da saopšti rezultate istrage.

Asanž je ranije danas na tviteru napisao će prihvatiti odluku protiv njega i da će se predati policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhapšen, ali i da se nada da će moći slobodno da ode ako bude u njegovu korist.

Britanska policija je danas saopštila da ranije najavljeni planovi da privedu Asanža po važećem nalogu za hapšenje ostaju nepromenjeni.

Osnivač Vikiliksa je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira. U junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar