U trendu

Britanska premijerka apelovala da se okonča zloupotreba vlasti

Britanska premijerka Tereza Mej založila se danas za veće napore da se iskoreni zloupotreba vlasti u javnom životu, dok se, kako je rekla, šire zabrinjavajući navodi o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju u britanskoj politici.

Mej i vodje drugih stranaka u Parlamentu dogovorili su se da uspostave proceduru za žalbe za sve koji rade u Parlamentu i da telefonsku liniju za pritužbe zamene službom koja će raditi direktno sa onima koji se budu žalili.

„Mislim da je teško shvatiti kako na nekog može da utiče to što je žrtva takvog ophodjenja… to jednostavno ima trajni uticaj na ljude. Moramo da učinimo više da zaustavimo takvu zloupotrebu vlasti“, rekla je Tereza Mej posle sastanka sa šefom Laburista Džeremijem Korbiom i drugim partijskim vodjama.

Od kada su se pojavila otkrića o holivudskom producentu Harviju Vajnstajnu, istražitelji, zaposleni i novinari koji rade u britanskoj politici počeli su da iznose navode o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju od strane poslanika i zvaničnika u britanskom Parlamentu. U nekoliko slučajeva oni su optužili političke stranke da nisu preduzele mere i da su čak odvraćale žrtve da to prijave policiji.

Optužbe idu od neželjenog dodirivanja i sugestivnih imejlova do navoda o silovanju.

Ovaj skandal je u Britaniji već podstakao ostavku britanskog ministra odbrane, istragu ponašanja zamenika Tereze Mej i suspenziju nekoliko konzervativnih i laburističkih poslanika.

I Konzervativci Tereze Mej i opozicioni Laburisti uveli su nove mere da se suoče sa navodima o neodgovarajućem ponašanju u Parlamentu ali je britanska premijerka rekla da želi medjupartijski pristup da bi se omogućila konsistentnost za sve zaposlene. 

Ona je rekla da je činjenica da se zloupotreba dogodila „ovde u našem sedištu demokratije treba da bude sramota za sve nas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar