U trendu

Britanska premijerka tvrdi da je sačuvala autoritet

Britanska premijerka Tereza Mej nastojala je danas da pruži uveravanja da njen autoritet nije poljuljan izjavama ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona o njegovoj viziji Bregzita, dijametralno suprotnoj od premijerkine.

Džonson je podstakao spekulacije da „upravlja vladom sa zadnjeg sedišta“ posle autorskog članka u Dejli Telegrafu objavljenom tokom vikenda, gde je izneo svoju spornu viziju izlaska zemlje iz EU.

Zamoljena da prokomentariše njegov članak premijerka je danas rekla novinarima „Boris je Boris. Meni je jasno šta Vlada radi i o čemu se kabinet dogovorio“.

Mej je istakla da se „vladom upravlja s vrha“ i da „svi idemo ka istom cilju“.

Premijerka je to rekla u avionu na putu za Kanadu gde o trgovini posle Bregzita treba da razgovara s premijerom Džastinom Trudoom.

Džonson koji je vodio kampanju za izlazak Britanije iz EU pre referenduma, u svom članku se založio za „čist raskid“ sa Unijom 29. marta 2019. kada ističe rok za završetak pregovora, i protiv perioda tranzicije.

Njegov članak je vidjen kao izazov premijerki koja svoje vidjenje Bregzita treba da izloži u Firenci u petak, s namerom da pregovore s Briselom pokrene s mrtve tačke. Mej će reći da je spremna da Velika Britanija daje doprinos evropskom budžetu i u prelaznom periodu – reklo je nekoliko izvora upoznatih s tekstom govora.

„Svi se, kao vlada, slažemo o važnosti da se osigura pravi sporazum za Veliku Britaniju, pravi dogovor o izlasku, ali i pravi dogovor o budućm specijalnom partnerstvu EU i Velike Britanije“, rekla je premijerka i dodala da su svi optimisti prema tome što se može postići.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike